Amerikalı astronotlardan Rusya itirafı

Amerikalı astronotlardan Rusya itirafı

ABD, Pazartesi günü ilk Amerikalının yörüngeye çıkışının 50. yıldönümünü kutlayacak.

Amerikalı astronot John Glenn, 20 Şubat 1962’de saat 09.47’de Cape Canaveral’dan fırlatılan Atlas füzesiyle uzaya çıkmış ve Dünya’nın yörüngesinde 5 saatten az sürede 3 tur atmıştı.

Bundan yaklaşık bir yıl önce Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan unvanını almıştı.

90 yaşındaki John Glenn, Cape Canaveral’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, o dönemde Sovyetlerin Amerikalılar’dan daha üstün teknolojiye sahip olduklarını, füzelerinin daha güvenli olduğunu ve sosyal sistemlerinin de ABD’den daha üstün bulunduğunu söylediklerini belirterek, “O sıralar komünizmin dünyada oynayabileceği rol üzerinde çok tartışma yapıldı. Bu çerçevede, ABD’nin Mercury programı da soğuk savaş rekabetinin bir parçası oldu” dedi.

24 Mayıs 1962’de yörüngeye seyahat eden ikinci Amerikalı Scott Carpenter da ilk uzay uçuşlarının 7 yıl sonra kendilerinin Ay’a gitmesini sağlayan bir hazırlık evresi olduğunu söyleyerek, “Bu uçuşlar bizim Sovyetler Birliği’nden geride olsak bile, Başkan John Kennedy’nin Ay’a gitmek için çabaları artırma ve Rusların önüne geçme emrini yerine getirebileceğimizi gösterdi” diye konuştu.

İki eski astronot, tüm bunlara karşın, uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasıyla Amerikalı astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gitmek için Rus Soyuz füzelerine mahkum olmalarının kendilerini çok üzdüğünü belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.