Amerikalı uzman, Türkiye’de yaşananları Napolyon dönemine benzetti

Amerikalı uzman, Türkiye’de yaşananları Napolyon dönemine benzetti

İpek-Koza Grubu’na yapılan polis baskınına tepkiler gelmeye devam ediyor. Amerikalı akademisyenler bu operasyonlarla basın özgürlüğüne karşı daha agresif mesajların olabileceği uyarısında bulundu.

ABD’nin en köklü gazetecilik kuruluşlarından Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler (IRE) Derneği Genel Müdürü ve aynı zamanda Missouri Gazetecilik Üniversitesi’nde ders veren Dr. Mark Horvit yaşananlarla ilgili bu tarz darbelerin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek “Bu tarz darbeler,Türk halkının, hükümetten ve toplumdan bilgi edinme hakkını ellerinden alıyor. Gazetecilerin tutuklanması ve haber merkezlerine baskın yapılması, Türk hükümetinin basın özgürlüğüne karşı daha agresif olacağının mesajını veriyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Columbia Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Dinges, Türkiye’de yaşananların Fransız imparator Napolyon dönemine benzetti. Napolyon döneminde 60 gazetenin kapatıldığını belirten eski gazeteci Prof.Dr. Dinges, “Türk hükümetinin basına karşı hareketlerinden (tutumlarında) bu yansımaları güçlü bir şekilde görüyorum” dedi.

“Türkiye’de yaşananlar (Rusya ve Ekvador gibi ülkelerde olduğu gibi) Napolyo’nun 1800’lü yıllarda 60 gazeteyi kapatması ve yabancı gazetelerin Fransa’da dağıtılmasının engellenmesi gibi eylemleri ve söylemlerini akıllara getirdi” diyen Amerikalı akademisyen “ Napolyon o zaman kendi çıkarlarına zıt hareket eden gazetelere izin vermeme kararlılığını göstermişti. Türk hükümetinin basına karşı hareketlerinde (tutumunda) bu yansımaları güçlü bir şekilde görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.