Amerika’daki Budistlere göre Myanmar’daki katliamın sebebi siyasi

Amerika’daki Budistlere göre Myanmar’daki katliamın sebebi siyasi

Myanmar’da son zamanlarda çok sayıda Müslüman vatandaşın öldürülmesine ABD’deki Budistler de tepki gösterdi. New York’ta yaşanan Budist cemaatinin önde gelenleri, bu olayların dini değil siyasi kaynaklı olduğunu savundu.

New York’un Budist cemaatinin önde gelen isimlerinden Uluslararası Burma Rahip Örgütü Sekreteri Dr. Ashin Nayaka, Myanmar’da yaşanan olayların din kaynaklı olduğunu düşünmediğini söyledi. Yıllardır Müslümanlarla birlikte barış ve huzur içinde yaşadıklarına dikkat çeken Nayaka problemleri 2015 yılında yapılacak seçim öncesi atılan adımlara bağladı. Askeri liderler tarafından Müslümanlar ile Budistler arasında problem oluşturmaya çalıştığına dikkat çeken Dr. Nayaka, ülkedeki sosyal ağların problemlerin büyümesine katkıda bulunduğundan yakındı.

Myanmarlı Dr. Nayaka Zaman Amerika’ya yaptığı açıklamada ülkedeki yetkililerin istediği takdirde, sorunların bir gün içinde çözülebileceğini iddia etti. Askeri liderlerin yaşanan problemlerin kendilerine seçim kazandıracağını düşündüğünü öne süren Dr. Nayaka, “Olayların sorumluları kendilerinin ülkede kahraman olarak görülmesini istiyor. Yaşananlar din kaynaklı değil, daha çok insanların kendi çıkardıkları problemlerdir.” diye konuştu.

New York Dinlerarası Merkezi Başkan Yardımcısı ve Rahip  Nakagaki T. Kenjitsu da Myanmar’daki olayların inanç farklılığından kaynaklanmadığını; olayların asıl sebebinin siyasi olduğunu savundu. Yaşanan olayların din kaynaklı lanse edilmesine tepki gösteren Kenjitsu, insanların hata yapabileceğine ama bunların Budistlerden kaynaklandığını belirtmenin doğru olmadığını söyledi. Dinlerinde şiddetin olmadığına ve insanların öldürülmesine izin verilemediğine dikkat çeken Budist Rahip Kenjitsu “Bizim yolumuzda insanlara zarar vermek yoktur. Öç alma, zarar verme yoktur. Bundan dolayı yaşanan olayların siyasi olduğunu düşünüyorum. Bunların inancımız ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA) Direktörü John Ging, Mart ayında yaptığı Myanmar ziyaretinden sonra, yaşanan toplumsal olayların ülkedeki demokratikleşmeyi, ekonomik reformları ve barışı engellediğini söylemişti. Hükümetin güçlü bir liderliği ile olayların sebeplerini iyi araştırması gerektiğini ifade eden Ging, şiddetin hiçbir şekilde tolere edilmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Ging, bölgedeki dini liderlere barışın sağlanması konusunda çok ciddi görevler düştüğünü belirtmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.