Amerika’da Erdoğan’ı terörist gibi gösteren ilana Türklerden tepki

Amerika’da Erdoğan’ı terörist gibi gösteren ilana Türklerden tepki

Amerika’da bir İslamofobik nefret grubunun son kampanyasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da alet etmesi ülkedeki Türkleri ayağa kaldırdı.


Türk çatı kuruluşları, yaptıkları ortak açıklamayla Erdoğan’ı hedef gösteren İsrail yanlısı kuruluş AFDI’yı (Amerikan Özgürlüğü Savunma İnisiyatifi) kınadı.

New York ve Chicago gibi büyük Amerikan şehirlerindeki belediye taşıtlarına verilen ilanlarda Erdoğan aşırıcı şiddeti tasvip eder gibi gösteriliyor. İlanda Erdoğan’ın öfkeli bir fotoğrafının yanında tırnak içinde “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker” sözleri yer alıyor. İmza kısmında “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Başbakanı” yazıyor. En altta ise kinayeli şekilde “Benim cihadım bu. Ya sizinki?” deniyor. Erdoğan, ilana konu olan sözleri Ziya Gökalp’in Balkan Savaşı vesilesiyle yazdığı şiirden alıntılayarak Siirt’te bir mitingde söylemiş, bu gerekçeyle 28 Şubat sürecinde hapis cezasına çarptırılmıştı. Başbakan’ı konu alan ilan, İslam’la şiddeti özdeşleştirme gayesiyle yürütülen kapsamlı bir propaganda kampanyasının son halkası. AFDI, terörist El Kaide’nin eski lideri Üsame bin Ladin’in sözlerini de benzer formatta ilanlarında kullanıyor. Böylelikle Başbakan Erdoğan’ı da Ladin kadar tehlikeli göstermiş oluyor.  

Amerika’daki önde gelen Türk kuruluşları Türk Amerikan Birliği (TAA), Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (FTAA) ve Türk-Amerikan Toplum Merkezi (TACC) ortak açıklamalarında kampanyanın sponsoru AFDI’nın “İslam’a ve Türkiye gibi ABD müttefiklerine nefret uyandırarak Amerikalıları radikalleştirmeye çalıştığına” işaret ederken, hem ABD hem Türkiye’nin El Kaide gibi grupların terör saldırılarına maruz kaldığını hatırlattı. Açıklamada ayrıca ABD ve Türkiye’nin terör ve aşırıcı şiddetle “ortak mücadele” yürüttüğü, Başbakan Erdoğan’ın ise “Amerikan halkının dostu, kilit bir NATO müttefiki ve ABD ortağının lideri” olduğu kaydedildi. AFDI, ilk olarak geçen eylülde New York metrosuna verdiği hakaretamiz ilanla dikkatleri üzerine çekmişti. Söz konusu ilanda “Medeni adamla barbar arasındaki herhangi bir savaşta medeni adamı destekleyin.” cümlesinin altında “İsrail’i destekleyin, Cihad’ı mağlup edin” çağrısı yer alıyordu. ABD kamuoyunda genelde nefret söylemi olarak kınanan ilanı mahkemeler ise ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.