Amerika ‘eşcinsel evliliğin’ hak olup olmadığını tartışıyor

Amerika ‘eşcinsel evliliğin’ hak olup olmadığını tartışıyor

Amerikan Yüksek Mahkemesi bir yandan eşcinsel evliliklerin yasal olup olmadığını görüşürken diğer yandan sol ve liberal eğilimli basının yoğun baskısı altında. 

 

Eşcinsel evliliğin yasalara aykırı olup olmadığı konusunda bugün oturumlarının ikinci gününe giren Yüksek Mahkeme heyetine medyanın baskısı dikkat çekyiyor. Yüksek Mahkeme, evliliğin tanımıyla ilgili bir federal yasaya yapılan itirazı görüşüyor. Ancak eşcinsel evliliği şiddetle savunan CNN, New York Times, Huffington Post gibi sol ve liberal eğilimli basın kuruluşları Yüksek Mahkeme’nin üzerinde kamuoyu baskısı kurmaya çalıştıkları gözleniyor.  

 

1996 yılında dönemin başkanı Bill Clinton tarafından imzalanan ve kabul edilen kanuna evliliğin ancak bir kadın ve bir erkek arasında olabileceğine hüküm veriyor. Kamuoyunda ‘Evliliğin Korunması’ olarak bilinen yasa, eşcinsellerin kadın ve erkekler arasındaki evliliğinin verdiği haklardan yararlanmasını engelliyor.

 

Yüksek Mahkeme üyelerinin dün görüşmeye başladığı yasaya karşı kurumun önünde toplanan birçok mevcut kanunu destekleyen ve de karşı gelen eylemciler gösterilerine bugün de devam ediyor. 

 

Dün, Yüksek Mahkeme, California eyaletinin eşcincel evliliğin referandum sonunda yasak olduğuna hükmetmesinin mevcut yasalarla çelişip çelişmediğine baktı. Yüksek Mahkeme’nin hem Evliliğin Korunması hem de California eyaletinin kararları konusunda kararını Haziran ayından önce vermesi beklenmiyor.  

 

‘EVLİLİĞİN KORUNMASI YASASI’NA CUMHURİYETÇİLER TARAF, OBAMA İSE KARŞI

 

Cumhuriyetçi Partililer mevcut Evliliğin Korunması Yasası’nın olduğu şekli ile kalmasından yana. Başkan Barack Obama ise bu yasanın kalkması taraftarı. 

 

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler yasanın korunması gerektiğini savunuyor. Yüksek Mahkeme’deki oturumlar sırasında yasayı Adalet Bakanlığı değil, Cumhuriyetçilerin savunacak olması oldukça ender rastlanan bir olay. Yüksek Mahkeme tarafından Evliliğin Korunması Yasası ile ilgili alınacak herhangi bir kararın, eşcinsel evillikler ile ilgili diğer yasaları da doğrudan etkilemesi bakımından önem taşıyor. 

 

MEDYA, YÜKSEK MAHKEME VE KONGRE’YE BASKI YAPIYOR

 

Eşcinsel evliliğin yasal hale gelebilmesi için yoğun çaba sarf ettiği görünen sol ve liberal eğilimli Amerikan basını, Kongre ve Yüksek Mahkeme üyelerinin fikirlerini etkileyebilmek için oldukça yoğun baskı yapıyor. Huffington Post haber portalı dün manşetine taşıdığı ve ‘Utanın Kendinizden’ diye başlık attığı 10 Demokrat senatörü eleştirdi. Haber protalı 10 Demokrat senatörün eşcinsel evliliğe karşı olduğunu belirterek bu kişileri partilerinin değerlerine aykırı davranmakla suçladı. 

Diğer yandan başta CNN olmak üzere liberal eğilimli televizyon kanalları da yayınladıkları haber programları ile eşcinsel evliliğin bir insan hakkı olduğu konusunda mesajlar veriyor olmaları dikkat çekti. Her saat başı haber programında tekrar tekrar ekranlarda tartışılan eşcinsel evliliğin Amerikan toplumu ve sivil haklar için önemi dile getiriliyor.

Bugün Amerika’da eşcinsel evlilik 38 eyalette yasak. Buna karşın 8 eyalet ile Washington D.C. özerk bölgesinde ise yasal.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.