‘Akademide özgürlük olmadıkça ekonomide yenilik olmaz’

‘Akademide özgürlük olmadıkça ekonomide yenilik olmaz’

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı Davos Zirvesi’nde, akademisyenlere karşı tutumundan ötürü Türkiye’yi topa tuttu.

Dünya Ekonomik Forumu için Davos’ta bulunan Joseph Stiglitz, Bloomberg’e verdiği mülakatta; “En parlak zihinlerinizi kovuşturarak bilgi ekonomisi olamazsınız.” dedi. Barış çağrısı yapan bini aşkın akademisyenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmesi ve hakkında soruşturma açılmasını eleştiren Stiglitz, “Akademide özgürlük olmadıkça ekonomide yenilik yapmak da mümkün değildir. Bu tutum, akademisyenlerin toplu göçüne neden olur.” dedi. Bu muamelenin akademisyenlerin toplu göçüne neden olacağını söyleyen Stiglitz, Davos’ta Türk yetkililerle gerçekleştireceği temaslarda da bu konuyu gündeme getireceğini söyledi. Dün Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyetle yemekte bir araya gelen Stiglitz, akademisyenler üzerindeki baskılara dikkat çekerek, hükümeti bu konunun yeniden gündeme gelmesi için ikna etmeye çalıştı. ABD’li ekonomist, her yıl İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen ve dünyanın önde gelen siyasetçi ve iş insanlarını bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu’nda Türkiye’yi eleştirdi. Davos’taki zirvede dünyanın en büyük ekonomilerindeki durgunluğun önlenmesine odaklanıldığını belirten Stiglitz; “Bunu önlemenin yollarından biri yenilikçi bir ekonomiye dönüşmek. Akademik özgürlük olmadan bunu nasıl başaracaksınız?” diye sordu.
‘Şimdi kimse bundan söz etmiyor’
Daha önce Dünya Bankası başekonomisti olarak da görev yapan ve şu anda Columbia Üniversitesi’nde ders veren Stiglitz, Ortadoğu’da yaşanan krize de değindi ve Türkiye’nin önceliğinin, IŞİD’le mücadele olması gerektiğine işaret etti. Stiglitz sözlerine şöyle devam etti: “10 yıl önce, aynı zamanda NATO üyesi olan ve Ortadoğu’nun en büyük ekonomilerinden biri olarak gösterilen Türkiye, model ülke olarak gösteriliyordu. Şimdiyse kimse bundan bahsetmiyor bile.” Davos’un gündemine hakim olan çoğu sorunun – IŞİD’le mücadele, mülteci krizi, gelişen ekonomilerdeki durgunluk – merkezinde Türkiye’nin olduğunu söyleyen Stiglitz, Türkiye’nin ‘sahte gündem’lerle kendi pozisyonunu baltaladığını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.