Afrikalı bakan: Fethullah Gülen, Nobel’e aday gösterilebilir

Afrikalı bakan: Fethullah Gülen, Nobel’e aday gösterilebilir

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın (GYV) New York’ta düzenlediği ‘Kalkınma Ajandası’nda Özel Sektör ve Sivil Toplumun Katkıları’ başlıklı panele 60’dan fazla ülke katıldı.

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute – PII) ve Afrika Birliği’nin sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte birçok ülkeden bakan, akademisyen, bürokrat, girişimci, STK başkanı ve kanaat önderi hazır bulundu.

“GÜLEN, NOBEL’E ADAY GÖSTERİLMELİ”

‘Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 2015 Konferansı’ ana başlığı altında gün boyu süren panelin sabahki oturumunda konuşan Orta Afrika Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Elois Anguimate, sivil toplumun eğitim yolu ile ülkelerin kalkınmasına sağladığı olumlu yansımaları dile getirdi. STK’lar ve özel teşebbüsün desteği olmadan kalkınmanın yalnızca devlet eliyle sürdürülebilir kılınmasının mümkün olmadığını savunan Anguimate, bu bağlamda ülkesinde hizmet veren Hizmet Hareketi’nin yapmış olduğu hizmetlerin çok değerli olduğunu dile getirdi. Bakan Anguimate, Nobel Barış ödülüne yalnızca devlet adamlarının değil, Fethullah Gülen Hocaefendi gibi sivil toplum liderlerinin de aday gösterilmesi gerektiğini söyledi.

“ÜLKEMDE DAHA FAZLA OKUL AÇIN”

Yaklaşık iki ay kadar önce Türkiye’ye geldiğini ve Kimse Yok Mu derneğinin bin okul kampanyasına katılarak ülkesinde daha fazla Türk girişimci tarafından eğitim kurumu açılması için görüşmeler yaptığını belirten Bakan şöyle konuştu: ”Hizmet hareketinin ülkemde yaptığı büyük bir eğitim kompleksi bu yıl tamamlanarak hizmete girdi. Ben Hizmet Hareketi’nden daha fazla eğitim kurumu açmasını istiyorum. Kaliteli ve nitelikli eğitim veriyorlar bu da ülkemizin geleceği adına bizler için büyük kazanç.”

Eğitime yalnızca kalkınma amaçlı değil ülkede barışın, istikrarın tesisi adına da çok ihtiyaç duyulduğunu belirten bakan, Ortadoğu, Kuzey Afrika ile dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan şiddet, koas ve göçmen trajedisinin ancak kaliteli eğitim ile önlenebileceğini kaydetti. Bakan, ”Hizmet Hareketi gibi daha çok gönüllüler hareketi olmalı ki, barışın tesisi sağlanabilsin” şeklinde konuştu.

”HİZMET HAREKETİ BM HEDEFLERİNİ BAŞARMIŞ BİR YAPI”

GYV Başkan Yardımcısı Hüseyin Hurmalı, BM’nin bu yıl 15 yıl süre ile gündemine aldığı 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri programına kurum olarak son üç yıldır hazırlık amaçlı katkıda bulunduklarını ifade etti. BM’in sürdürülebilir kalkınma programında özel teşebbüs ile kamunun işbirliği kapsamında ciddi hedefler belirlendiğine dikkati çeken Hurmalı, ”Bu konuda Hizmet Hareketi önemli bir yer tutuyor. Bunu (BM’nin hedeflerini) aslında Hizmet Hareketi dünyanın değişik yerlerinde bir şekilde başarmış durumda. Biz bu konuda belli girdileri ve sonuçları burada paylaşmaya yönelik bu etkinliği düzenledik” diye konuştu.

Panelde, belirlenen hedeflere özel sektörün, STK’ların nasıl katkı sağlayabileceği, nasıl tecrübe paylaşımında bulunabileceği, bu hedeflerin arazide nasıl uygulanabileceği gibi bazı pratik sonuçların masaya yatırıldığını aktaran Hurmalı, bu etkinliklerini de BM şemsiyesi altında gerçekleştirdiklerini ifade etti.

FIRST LADY’DEN BAKANA GENİŞ KATILIMCI KİTLESİ

Manhattan’da gerçekleştirilen panele yüzlerce kişi katılırken birçok STK ve özel teşebbüs temsilcileri de hazır bulundu. Paylaşılan sunumlar dünyanın farklı coğrafyalarından, kıtalarından katılan vakıf, iş adamı ve akademisyen, bakanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kimse Yok Mu derneği adına sözalan Genel Sekreter Savaş Metin, sadece insani yardım değil bunun yanında eğitim, sağlık, sosyal alanlarda da ihtiyaç sahiplerine hizmet götürmeye çalıştıklarını dile getirdi. Metin, Kimse Yok Mu derneğinin mültecilere olan insani yardımın dışında Hatay ile Kilis de iki okul açarak Suriyeli çocuklara eğitim imkânı sağladıklarını dile getirdi.

MANDELA VAKFI CEO’SU KATILDI

BM şemsiyesi altnda yapılan panelin ilk oturumun moderatörlüğünü CIVICUS adlı STK’nın BM Temsilcisi Jeffery Huffines yaptı. Oturumda Nelson Mandela Vakfı CEO’su Sello Hatang, Almanya’dan Eringerdelf Eğitim Enstitüsü Başkanı Dr. Helmut Dinse, Ruanda’dan Kwetu Film Enstitüsü Direktörü Erik Kabera da sunum yaptı.

Panelin ikinci oturumunun moderatörlüğünü BM Genel Sekreter Bilgi-Teknoloji Yardımcısı Atefeh Riazi’yle birlikte Dünya Bankası Grubu’ndan Sosyal Kalkınma Uzmanı Leanne Bayer yaptı. Konuşmacılar Mali’den Timbuktu Rönesans Birliği eş Başkanı Muhammed Ali Ansar, Doğu Afrika’da Bir Zaman Dönüm Vakfı kurucusu David Hong, ABD-Hindistan Yatırım Formu Başkanı Manoj Gursahani, Benin Çalışma ve Ulaşım eski bakanı Lambert Koty oldu.

Öğleden sonraki ilk oturumun moderatörlüğünü Hindistanlı emekli büyükelçi Ashok Sajjanhar yaparken katılımcılar arasında Arnavut Ekonomi ve Finans eski bakanı Dr. Arben Malaj, Senagal Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı ve Milletvekili Ndeye Awa Mbodj, Tanzanya Kızılhaç Başkanı Dr. George Francis Nangale ile Vietnam’dan Diplomasi Akademisi Genel Direktör Yardımcısı Dr. Tan Viet Thai bulundu.

Günün son panelinin açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Kurumsal İlişkiler Asistanı Dr. Thomas Gass yaparken moderatörlüğünü Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi Lisa Goddard yaptı. Bu oturumun panelistleri ise Avustralya’dan Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün kurucusu ve Başkanı Steve Killelea, İngiltere’den Pavegen şirketinin kurucusu ve SEO’su Laurence Kemball Cook, Gambia Eğitim Bakanı Fatou Lamin Fayer ile Siera Leone Cumhuriyeti’nin First Lady’si Nyama Koroma oldu.

Panelin kapanış konuşmasını ise BM’in Kadın Genel Direktör Yardımcısı ve BM Genel Sekreter Asistanı Lakshmi Puri yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.