Afganistan ile askeri müzakereler başladı

Afganistan ile askeri müzakereler başladı

ABD ve Afganistan, ülkedeki Amerikan güçlerinin geleceğini belirleyecek müzakerelere başladı. Önümüzdeki dönemde Afganistan’dan çekilecek ve bırakılacak asker sayısının görüşüleceği müzakerelerin başlıca konularından birisi de ABD’li askerlerin ülkedeki statüsü olacak.

Amerikalı yetkililer nispeten kolay konular görüşülüp anlaşıldıktan sonra ülkede kalacak askerlerin kesin sayıları ve özel askeri operasyonların bundan sonra nasıl yapılacağı gibi konularının görüşülmeye başlanacağını belirtiyor.

İki ülkenin ihtilafa düştüğü ve ilk olarak ele alınacak konuların başında ABD’li askerlerin ülkedeki statüsü ve yargılanma şekli olması bekleniyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ABD’li askerlerin Afgan kanunlarına göre yargılanmasını isterken ABD ise kendi askerini kendisi yargılamak istiyor.

Geçmişte Afganistan’daki askerlerinin tümünü çekeceği belirtilen ABD’nin stratejik işbirliği anlaşmasıyla ülkede asker tutmaya devam edebileceği iddia ediliyor. Yapılması beklenen anlaşmaya göre 20 bin kadar ABD askeri Afgan güvenlik güçleriyle terörle mücadele eğitim tatbikatlarını sürdürmesi için bölgede bırakılacak.

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da “Afganistan’ın güvenlik güçlerine eğitimi ve bu alanda desteğin sağlanılması konusu devam edilmektedir. Afganistan’ı Sovyetler Birliği’nin bıraktığı gibi bırakmak istemiyoruz.” şeklinde bir açıklaması olmuştu.

Savunma Bakanı Leon Paretta kısa bir süre önce Obama yönetiminin gelecek birkaç hafta içerisinde 2014 yılından sonra Afganistan’da kalacak ABD askeri sayısı ile ilgili kararı açıklayacağını bildirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.