ABD’nin Minneapolis şehrinde hoparlörlerden beş vakit ezan okunacak

ABD’nin Minneapolis şehrinde hoparlörlerden beş vakit ezan okunacak

ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan Minneapolis şehri, günde beş vakit hoparlörlerden ezan okunmasına izin veren ilk büyük Amerikan şehri oldu.

Minneapolis Star Tribune gazetesinin haberine göre Minneapolis Belediye Meclisi, gürültü kısıtlamaları nedeniyle yılın belirli zamanlarında sabah ve yatsı ezanı okunmasını engelleyen kentin gürültü yönetmeliğinde değişiklik yapılmasını oybirliğiyle kabul etti. Oylama Ramazan ayına denk geldi.  Oylamanın ardından Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Minnesota Şubesi İcra Direktörü Jaylani Hussein, “Anayasa geceleri uyumuyor” dedi ve Minneapolis’teki adımın dünyaya “din özgürlüğü üzerine kurulmuş bir ulusun verdiği sözü yerine getirdiğini” gösterdiğini söyledi.

Minneapolis’te en azından 1990’lardan bu yana Doğu Afrikalı göçmenlerin nüfusu artıyor ve camiler artık yaygın.  Minneapolis Belediye Meclisi’nin 13 üyesinden üçü Müslüman. Karara organize bir muhalefet de gelmedi. Belediye Başkanı Jacob Frey’in kararı gelecek hafta imzalaması bekleniyor.

VOA News’in aktardığına göre oylamaya tanıklık eden birkaç Müslüman lider arasında yer alan Minneapolis’teki Masjid An Nur camisinin imamı Mohammed Dukuly, “Minneapolis tüm dinler için bir şehir haline geldi” dedi.

Üç yıl önce şehir yetkilileri, Dar Al-Hijrah camisiyle birlikte çalışarak Ramazan boyunca günde beş vakit, açık havada ezan okunmasına izin verdi. Ezan sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsıda okunuyor.  Şehir geçen yıl yıl boyunca yayın yapılmasına izin verdi, ancak genellikle sabah ve yatsı hariç tutuldu.

Kısa bir süre önce yapılan halka açık bir oturumda Hıristiyan ve Yahudi liderler de ezan saatlerinin genişletilmesini destekledi.

Önceki gün Hamursuz Bayramı’nın son gününü kutlayan Belediye Meclisi Üyesi Lisa Goodman, genellikle yayın yerine sözlü olarak okunan Yahudi ezanının, yasal kısıtlamalarla karşılaşmadığını söyledi. Gözlemciler kilise çanlarının da düzenli olarak Hıristiyanlar için çaldığına dikkat çekti.

Belediye Meclisi üyesi Jamal Osman, ezan sesiyle büyüdüğünü ancak çocuklarının bunu duymadığını söyledi ve yerel camilerden ezan sesi gelmesinin kendisini mutlu ettiğini kaydetti.