ABD’nin istihbarata ayırdığı para ülke bütçelerine denk

ABD’nin istihbarata ayırdığı para ülke bütçelerine denk

Amerika Birleşik Devletleri’nin istihbarat çalışmaları için ayırdığı yıllık paranın bazı ülkelerin bütçelerine denk olduğu görüldü. Washington Post (WP) gazetesi ABD’nin yıllık istihbarat servisleri için ayırdığı bütçenin toplam 52.6 milyar dolar olduğunu yazdı.

11 Eyül saldırılarının ardından istihbarat kurumları için oluşturulan ‘çok gizli bütçe’ ile dev kurumlar haline dönüşen casusluk birimleri, ulusal güvenliği tehdit eden her türlü bilgiyi toplayarak başkana rapor ediyor. WP, eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği gizli belgelere dayandırdığı haberinde, istihbarat için ayrılan ödeneği “Örtülü Bütçe” olarak yorumladı. Gazete ABD hükümetinin 2013 yılı için istihbarat birimlerine toplamda 52.6 milyar dolar ödenek ayırdığını belirtti.

ABD, 2007 yılından itibaren her yıl istihbarat harcamalarını yayınlıyor ancak Kongre ve başkanın hangi talimatları için bu harcamaların yapıldığı gibi detaylara yer verilmiyor. Fakat, Snowden’ın elde ettiği gizli belgelerde, 178 sayfalık Ulusal (Milli) İstihbarat Servisi’nin bütçe özet raporu detayları ele veriyor. ABD’nin toplam 16 farklı Milli İstihbarat Servis kurumu var. Bu kurumlarda çalışanların sayısı 107 bin 035. Çalışanların 83 bin 675’i sivil iken sadece 23 bin 400’ü asker. İstihbarat birimlerinde toplam 107 bin kadrolu çalışan dışında sözleşmeli olarak 21 bin 800 kişi istihdam ediliyor.

Milli İstihbarat Direktörü James R. Clapper, WP’ye yazdığı mektupta, “Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül terör saldırılarından bu yana Irak, Afganistan savaşları, Arap Baharı, kitle imha teknoloji silahlarının yayılması ve asimetrik tehditler içeren siber savaş alanlarında ‘İstihbarat Topluluğu’ (Intelligence Community) için önemli yatırım yaptı.” şeklinde bir açıklama yaptı.

ASLAN PAYI CIA’NIN

ABD hükümetinin ayırdığı 52.6 milyar dolarlık bütçeden aslan payı CIA’ye (Merkezi Haber Alma Teşkilatı) gidiyor. 2013 yılı içinde bu kurumun bütçesi 14.7 milyar dolar. Toplam 52.6 milyar dolarlık bütçeden en fazla pay alan CIA dışında diğerleri şöyle; Pentagona bağlı Ulusal İstihbarat Kurumu (NSA) 10.8 milyar dolar, Ulusal Keşif Ofisi (National Reconnaissance Office-NRO) 10.3 milyar dolar, Ulusal Mekansal İstihbarat Programı (National Geospatial-Intelligence Program-NGIP) 4.9 milyar dolar, Genel Savunma İstihbarat Programı (National Defence Intelligence Program-NDIP) ise 4.4 milyar dolar.

En çok bütçeye sahip olan istihbarat kurumlarının 2004’den bu zamana ödeneğinde en fazla yükselişin CIA’de olduğu dikkat çekiyor. CIA bütçesinde 2004’den 2013’e kadar yüzde 56’lık artış olmuş. Aynı yıllar arasında diğer istihabart kurumlarının bütçelerinde artış yüzdesi şöyle; NSA yüzde 53, NRO yüzde 12, NGIP yüzde 108 ve NDIP yüzde 3.

Bir önceki yıla oranla ABD hükümeti istihbarat bütçesini yüzde 2.4 oranında düşürürken, bugünkü harcaması 2001’e oranla tam iki katı. İstihbarat topluluğunun bütçesi 2006’ya oranla yüzde 25 artmış görünüyor. ABD istihbaratı tarihinde en büyük harcama Soğuk Savaş döneminde oldu. Kayıtlara göre 1980’li yılların sonunda ABD’nin istihbarat çalışmaları için 71 milyar dolarlık bütçe ayırdığı görüldü.

1 Ekim ile birlikte yeni bütçe dönemi başlayacak olan İstihbarat Topluluğu’nun yapacağı harcama Kongre’nin alt ve üst kanadındaki ‘İstihbarat Komiteleri’ tarafından gizli oturumla görüşülerek belirlenecek.

Basına sızan belgelere göre CIA ile NSA’nın, “saldırı siber operasyonu” adlı programla yoğun bir şekilde yabancı ülke bilgi-işlemlerine yönelik bilgi çalma, saldırı, sabotajla düşman devletlerin bilgisayar iletişimlerini kesme gibi uygulamalara yöneldiği ifade ediliyor. Belgelerde Pakistan, “inatçı hedef” olarak tanımlanırken asıl sürpriz ise ‘öncelikli hedefler” listesinde yer alan ülkeler arasında İsrail’in de bulunması. Bu kategoride İsrail dışında Rusya, Çin, İran ile Küba yer alıyor. İsrail’in bu listede yer almasının nedeni olarak ABD’nin müttefiği olmasına karşın geçmişte Amerika’ya karşı yürütmüş olduğu casusluk olayları gösteriliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.