“ABD’nin eğittiği Suriyeli muhalifleri Türk istihbaratı yakalattı” iddiası

“ABD’nin eğittiği Suriyeli muhalifleri Türk istihbaratı yakalattı” iddiası

ABD’nin köklü medya şirketi McClatchy’ye bağlı McClatchyDC’nin haberine göre geçen ay Suriye’ye girmelerinin hemen ardından El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırılan Suriyeli muhalifleri Türk istihbarat yetkilileri yakalattı.

İddiaya göre Türk istihbarat yetkilileri, eğit-donat programı kapsamında eğitilen Suriyeli muhaliflerin hedefi olabilecekleri konusunda El Nusra’yı uyardı. Suriyeli muhaliflerin sınırdan giriş yapacağını öğrenen El Nusra örgütü de, Suriye’ye girmesinden 10 dakika sonra bir baskınla muhalifleri kaçırdı.

TÜRK YETKİLİLER: BÜYÜK İHTİMALLE İDDİALAR DOĞRU

Mitchell Prothero imzalı haberde yer alan iddialar, Suriyeli muhalifler ve bazı Türk yetkililere dayandırıldı.

McClatchyDC’nin ulaştığı bazı Türk yetkililer, iddiaların ‘büyük ihtimalle’ doğru olabileceğini kabul etti. Bir Türk yetkili ise eğit-donat programının erkenden başarısızlığı uğraması halinde Amerikalıların Beşşar Esed’i devirecek şekilde muhalif grupların eğitilmesi ve silahlandırılmaya itebileceği beklentisiyle sızmanın gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye’de eğitilen ılımlı muhaliflerden oluşan 30. Bölük’ün bir yetkilisi, eğit-donat programında yetiştirilen kişilerin Suriye’ye gireceğini sadece Amerikalılar ve Türklerin bildiğine dikkat çekti. Yetkili, “Türklerin El Nusra’yı, bu grup (muhalifler) tarafından hedef olabilecekleri konusunda uyardığını söyleyen kaynaklarımız var” dedi.

“TÜRKLER İSTEMEDİĞİ İÇİN İNFAZ EDİLMİYORLAR”

22 muhalifin halen El Nusra’nın elinde olduğunu kaydeden yetkili, güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemedi. Yetkili, “El Kaide, CIA için çalışan Arapları her zaman infaz eder. Şu anda adamlarımızın hayatta olmasının tek sebebi Türkiye’nin onların infaz edilmesini istememesi” dedi.

Söz konusu kişi ayrıca, Türkiye’nin bu olayı El Nusra ve Ahrar el-Şam’ın bölgedeki rolünü genişletmek ve Amerikalıların daha fazla muhalifi eğitmesini sağlamak amacıyla kullandığını iddia etti.

30. Bölük Sözcüsü Ammar El Wawi, muhaliflerin Suriye’ye gireceği bilgisini sadece Amerikalı ve Türk yetkililerin bildiğini doğruladı. El Wavi, “El Nusra ile bağlantılı birilerinin onları bilgilendirdiğini biliyoruz. Adamlarımız 10 dakikada alındılar” dedi.

YPG Sözcüsü Mustafa Abdi ise bir kaynağın, eğit-donat programında yetiştirilen kişilerin Suriye’ye girişini Türklerin sızdırdığını söylediğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.