ABD’li uzman: Meclise sunulan önergenin reddi sorgulanmalı

ABD’li uzman: Meclise sunulan önergenin reddi sorgulanmalı

ABD’de faaliyet gösteren, Eagle Maden Güvenlik Şirketi Başkanı Steven Sandbrook, Soma’daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin TBMM’ye verilen araştırma önergesinin kabul edilmemesinin sorgulanması gerektiğini söyledi. Zaman Amerika’nın sorularını yanıtlayan Sandbrook,“Bir güvenlik uzmanı olarak bu kararın nedenini sorgulamak istiyorum. Doğru güvenliğin sağlanması, politikalarla harekete geçirilemez. Madenciler, evlerine ceset torbasında değil, canlı bir şekilde gitsin diye devlet tarafından desteklenir.” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNDE TEKNOLOJİ HAYATİ ÖNEME SAHİP

Maden Güvenliği Uzmanı Sandbrook, maden kazalarının önlenmesinde teknolojinin önemine dikkat çekti. Maden çalışanları ve yöneticilerinin güvenlik sorumlulukları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Amerikalı uzman, “Zorunlu Güvenlik Standartları ve Performans Beklentileri” konulu bir eğitim verilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Maden sahiplerinin teknolojik gelişmelere ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Sandbrook, “Eski teknoloji kısa vadede daha ucuz olabilir; ancak uzun dönem için üretimi azaltıp, çalışanların yaralanıp ölmesine sebep olarak maliyeti artırabilir.” diye konuştu.

ABD’de devlet gözetiminin sıkı olduğunu ve şirketlerin madenciler için güvenilir bir ortam sağlamaya çalıştığını aktaran Sandbrook, Soma’daki patlamaya neden olan elektrik sorununun dünyanın birçok madeninde meydana gelebileceğini ifade etti. ABD’li uzman, bu problemleri azaltmak için rutin elektrik kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizerek, “ABD’de MSHA (Maden Güvenliği ve Sağlık Yönetimi) müfettişleri, yılda 4 defa maden işletmecilerine haber vermeden güvenlik kontrolüne gidiyor. Bu çalışmalar sayesinde, şirketlerin federal gerekliliklerini yerine getirip getirmediğini kontrol edebilirsiniz. Ama sadece eğitimler bütün sorunları çözmez. Güvenlik standartlarını ihlal edenlere karşı önemli parasal cezalar verilmesi lazım. Bu gözetim işlemezse, bu endüstri tekrar başarısız olmaya mahkûmdur.’’ şeklinde uyarılarda bulundu.

ABD’de yaşanan maden kazalarının araştırılması, güvenlik önlemlerinin artırılması ve kazalarda yapılacak kurtarma çalışmalarını incelemek amacıyla 1910’da kurulan ABD Madenler Ofisi (USBM), yaptığı çalışmalarda teknolojinin, yaşanan maden kazalarını ciddi oranda azalttığını ortaya koydu. USBM’e göre, 1907’de maden kazasından dolayı hayatını kaybedenlerin ortalama sayısı 3 bin iken, bu sayı teknolojinin madenlerde kullanılması ile birlikte yüzde 97 iyileşme ile 1993’de, 98’e düştü.

ABD’DE MADEN KAZALARININ KISA TARİHİ

Dünya’da maden işleten ülkelerin başında gelen ABD’de, 1880 ile 1910 yılları arasında binlerce maden kazası meydana geldi. Batı Virginia’daki Monongah kömür madeninde, 6 Aralık 1907 tarihindeki kazada, 362 kişi hayatını kaybetmiş; Pennsylvania’nın Port Griffith bölgesinde ise 1959’da Knox madeninde yaşanan kazada 12 kişi ölmüştü.

Hükümet tarafından yapılan farklı müdahalelerle 1950 ile 1993 yılları arasında bu sayı 500’e düşürüldü. 1991 ile 1999 yılları arasında ise maden kazalarında yaralananların ortalaması 21 bin 351 olarak kayıtlara geçti. Çıkarılan yasa ve uygulanan parasal cezalar, maden facialarının artmasını engelledi.

YASALAR İLE YAPTIRIM ARTIRILDI

ABD 1969 yılında çıkardığı Federal Kömür Madeni Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile madenlerdeki hukuksuzluğa karşı olan yaptırımını arttırdı. Maden Güvenliği ve Sağlık Yönetimi (MSHA) tarafından uygulamaya konulan yasa, yüzeyde yer alan kömür madenlerinin yılda iki defa, yeraltındaki madenlerin ise 4 defa federal yetkililer tarafından denetlenmesi zorunluluğu getirdi. Yasa, herhangi bir ihlal durumunda para cezası ve kasıtlı olanlar için ise cezai müeyyideler uygulanmasını içeriyordu. Bu sayede, tüm kömür madenleri için güvenlik standartları güçlendirilerek, sağlık standartları artırılmıştı. Yasa, kömür tozunun solunması ile ortaya çıkan pnömokonyoz, yani akciğer hastalığına yakalanan maden çalışanlarına tazminat verilmesini de şart koşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.