ABD’li siyasilerden kayyıma sert tepki

ABD’li siyasilerden kayyıma sert tepki

ABD’li milletvekilleri Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) kayyım atanmasına sert tepki gösterdi. Ülkenin farklı eyalet milletvekilleri, Türkiye’de yaşanan son olaylarla ilgili tepkilerin ortaya koydu.

Illinois Milletvekili Jack Franks Zaman ve Cihan’a kayyım atanmasının “Anayasaya aykırı, emsalsiz ve kesinlikle Türkiye’nin ileriye gidişini etkileyecek olaylar” olarak niteledi. “Türkiye’deki bağımsız medyanın kısıtlanması Türk halkının anayasal haklarının açıkça ihlal edilmesi anlamına geliyor” diyen Milletvekili Fransk, “Bundan daha açık bir ihlal olamazdı. Bu zalimane faaliyetlerin Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının değerlerine ve karakterine aykırı olduğuna inanıyoruz. Türk vatandaşlarına ve aynı zamanda sadece Illinois ile değil, tüm Amerika ile olan ilişkilere daha da zarar vermemek için bu kararların iptal edilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlü bir demokrasi olmaya devam etmesine ihtiyacımız var” diyen Franks, “ Ama bu tür hareketler bu yolda devam etmek istemiyor olabileceklerini gösteriyor. Bu durum bizim için çok çok endişe verici” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Gazete okurlarına gas sıkılmasına da tepki gösteren Amerikalı milletvekili “Vatandaşların yaptığı şey, hükümetin bir gazeteye el koymak için yaptıklarını anayasal hakları çerçevesinde protesto etmekti. Hükümetin yapmaya çalıştığı ise onların barış içinde gösteri yapabilmelerine engel olmaktı ve orada şiddet kullanan taraf hükümetti. Bu haksızlıktı, gereksiz bir şeydi. Derinden, derine rahatsız edici” diye konuştu.

SURİYE’Yİ BAHANE OLARAK KULLANAMAZSINIZ

Kaliforniya Eyalet Senatorü Ben Allen kayyıma tepki göstererek, “Liberal bir demokrasiye sahip olmanın en önemli noktası, sorular sorabilen, eleştirebilen, halka bilgi sağlayabilen basın özgürlüğünün varlığıdır. Gazeteye el konulması demokrasinin tüm temel prensiplerini ihlal ediyor” dedi.

Suriye’de yaşanan krizin farkında olduklarını belirten Allen, “IŞİD krizinden hepimiz endişeliyiz. Bu konuda ilerleyebilmek için Türkiye ile kesinlikle yakın çalışmamız gerektiğini umuyoruz. Ama demokratik kuruluşlarınızı ortadan kaldırmak için, Suriye’deki krizi bir bahane olarak kullanamazsınız. Bu doğru değil, adil de değil.Kalbim Türkiye’de demokrasiyi destekleyenlerle birlikte” şeklinde konuştu.

Basın özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin o kadar hayati bir parçası ki, bu durum karşısında şaşkına dönmüş durumdayım diyen Allen, “Bu yaşananlar, Türk hükümetinin temel demokratik değerlere olan bağlılığını sorgulamaya açık hale getiriyor; bu çok tedirgin ediyor. Demokratik değerlerden uzaklaşıyor olması, Türkiye’nin geleceği ve Batı ile olan ilişkileri açısından çok endişe verici” dedi.

New York Milletvekili Phil Ramos, “Demokrasinin en önemli ilkelerinden birinin özgür bir basına sahip olmaktır” dedi. Olayı duyduğunda çok üzüldüğünü belirten Ramos, “Çünkü ister görüşlerine katılalım, ister katılmayalım, basın özgürlüğü özgürlüğün özünü koruyan çok önemli bir şey. Kendilerinden tamamen farklı düşündüğüm basın kuruluşları var ama onların kendilerini ifade edebilmelerini ölüm pahasına savunurdum. Onların kendilerini ifade edilmesine izin verilmediği gün, demokrasi olmayı bıraktığımız gündür. Çünkü onların muhalefeti insanların iki taraflı düşünebilmelerini sağlayan, kendi analizlerini yapabilmelerini sağlayan bir şey” diye konuştu.

New York Milletvekili, bu durumun çözülmesi ve Türkiye’nin özgürlüklerine geri gelmesi temennisinde bulundu.

New York Milletvekili Luis Sepulveda da kayyıma tepki gösterdi. New York milletvekili, basın üzerindeki tüm sınırlandırmalara kategorik olarak karşı olduklarını belirterek, “Türkiye’de yaşananlara dair, hükümetin Zaman’a el koymasına ve gazeteyi, demokrasi yanlısı değil, hükümet yanlısı bir gazeteye çevirmeye çalışmasına dair ciddi endişelerim var” dedi.

Sepulveda, bu olayla ilgili, “Meslektaşlarımdan, arkadaşlarımdan ayağa kalkıp Zaman’ı desteklemelerini ve Türk hükümetine basın özgürlüğünün kutsal bir şey olduğu ve basına baskının özellikle de bu ülkede kimsenin desteklemeyeceği bir şey olduğunu belirten bir mesaj göndermelerini istiyorum” talebinde bulundu.

Kaliforniya Eyalet Meclisi Üyesi Bill Quirk de medya içinde bütünüyle ifade özgürlüğü olmasının şart olduğuna dikkat çekti. Quirk, “Yani, ne olursa olsun, tüm fikirlere hayat hakkı tanımamız ve insanların kendi hür iradeleri ile karar vermelerine imkan vermemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Meclis üyesi, “Eninde sonunda, insanlar gerçeği öğreneceklerdir ve bu gerçeği siz hiç bir şekilde bastıramazsınız. Öyle umuyorum ki, Türk insanı, kendilerine çok çeşitli bilgi kaynakları sunulması konusunda ısrarcı olur. Bu noktadan sonra nelerin olacağı artık Türkiye halkının omuzlarında” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.