ABD’li senatörden Trump’ı sıkıştıracak Halkbank hamlesi

ABD’li senatörden Trump’ı sıkıştıracak Halkbank hamlesi

ABD’li senatör Ron Wyden, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Halkbank konusunda sıkıştıracak hamlede bulundu.

Wyden, Trump’ın Erdoğan’ın ricası üzerine davaya müdahil olduğunun raporlara yansıdığını belirtip ABD Adalet Bakanı William Barr’a davadan çekilmesi için çağrı yaptı.

Wyden, aylardır Trump’ın Türkiye’nin Halkbank’a yönelik ceza soruşturmasına müdahale etme çabalarını araştırdığını belirterek, “Bugün ABD Adalet Bakanı William Barr’dan bu devam eden skandala katılımıyla ilgili cevaplar talep ediyorum” diyerek 18 Şubat’a kadar cevaplanması için dört sayfalık bir mektup verdi.

Courtnews’ten Adam Klasfeld’in haberine göre Wyden mektubunda, “Son raporlar, sizin ve eski ulusal güvenlik danışmanı John R. Bolton’un Başkan Trump’ın Türkiye’nin otokratik liderine (Erdoğan) kişisel olarak yardım ettiği endişelerini paylaştığını gösteriyor” dedi.

Raporu özetleyen Wyden, mektubunda, “Özellikle raporlar Trump’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Trump’ın bankaya karşı yürütme işlemlerini durdurmak için yetkisini kullanacağına söz verdiğini ve Trump’ın size ve Hazine Sekreteri Mnuchin’e konuya müdahale et çağrısı yaptığını ortaya koyuyor” yorumunu yaptı.

Wyden, Trump’ın Steve Mnuchin’i soruşturmaya müdahale etmeye yönlendirdiğini doğrulamasından sadece haftalar sonra John Bolton’un da bu yönde beyanları olduğunu hatırlattı.

ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton “The Room Where It Happened: A White House Memoir” adlı kitabında ABD Başkanı Donald Trump’ın Halkbank davası konusunda Türkiye’yi kayırdığına ilişkin duyulan rahatsızlığı yazmıştı.

New York Times’ın ulaştığı kitap taslağına göre Donald Trump’ın ABD’de yürütülen Halkbank ilgili soruşturma sürecinde Türkiye lehine müdahale etmeye çalıştığı ve Bolton’ın da bundan rahatsızlık duyduğu belirtilmişti. Bolton’ın bu konuda yaşadığı rahatsızlığı Adalet Bakanı William Barr ile paylaştığı da kitapta yer alan bilgiler arasındaydı.