ABD’li büyükelçi Shinn: Afrika’daki okullar Türkiye’yi tanıtıyor

ABD’li büyükelçi Shinn: Afrika’daki okullar Türkiye’yi tanıtıyor

Afrika ülkelerinde uzun yıllar görev yapan emekli ABD büyükelçisi David Shinn, “Afrika’daki okullar Türkiye’yi tanıtıyor. Afrikalılar, Türklere çok olumlu bakıyor.” dedi.

 ‘Afrika’da Hizmet’ isimli kitabının tanıtım ve imza gününde konuşan emekli diplomat Shinn, “Afrika’da hiçbir okulun adı Hizmet veya Gülen Hareketi değil. Dolayısıyla bu başarılı okullar Hizmet veya Gülen ile değil Türkiye ile anılıyor. Bütün kredi ülkeniz adına oluşuyor. Afrikalılar Türklere çok olumlu bakıyor.” dedi.

Diyalog Enstitüsü tarafından düzenlenen programda Büyükelçi Shinn şunları söyledi: “Okul isimleri ülkelere göre değişkenlik gösteriyor. Mesela Güney Afrika’da Star, Kenya’da Light Academy, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Şafak okulları. Bütün kıtaya yayılmış 100’ün üzerinde okul var. Afrika’da büyükelçilik olmayan yerlerde Türk okulları vardı. Son yıllarda Türk hükümeti Afrika’yı özel hedef alarak Elçilik sayısını 39’a kadar çıkardı ancak pek çok ülkede hala büyükelçilik yok ama okul var.” Shinn, “Okullar bulundukları ülkenin milli müfredatını takip ediyor. Ülkenin resmi diline göre dersler Fransızca, İngilizce, Arapça olabiliyor. Türkçe de öğretiliyor.” diye konuştu.

Geçtiğimiz ay Fethullah Gülen’i ziyaret ettiğini ifade eden Shinn, Gülen ile sadece Afrika değil, Çin, Hindistan ve dünya coğrafyası ile ilgili de konuştuklarını anlattı. Sosyokültürel konularda Gülen’in oldukça donanımlı olduğunu aktaran tecrübeli diplomat, “Ancak Afrika’daki Türk okulları hakkında benim kadar detaylı bilgi sahibi olduğunu zannetmiyorum” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.