ABD’li 4 aktivist Snowden ile Moskova’da görüştü

ABD’li 4 aktivist Snowden ile Moskova’da görüştü

Amerikalı 4 aktivist Amerikan istihbarat tarihinde en önemli sızıntıya neden olmakla suçlanan Edward Snowden ile dün Moskova’da gizlice görüştü.

ABD hükümetinin ülkenin ulusal güveliğini tehlikeye atmakla suçladığı Snowden ile görüşme yapan kişilerin kendisine bir de ödül veridiği belirtildi. Washington Post gazetesi haberinde, Snowden ile görüşmeyi yapan kimselerin Sam Adams Derneği yetkilileri olduğunu yazdı. Dernek yetkilileri Snowden’a gizli servisin yürüttüğü programı aydınlığa çıkarması nedeniyle ödül verildiğini açıkladı.

Ulusal İstihbarat Kurumu’nun (NSA) eski çalışanı olan Snowden, ABD istihbaratının internet üzerinden yürüttüğü gizli izleme ve fişleme programını ortaya çıkaran isim olmuştu.

Dernek, Temmuz ayında Snowden’a yaptığı hizmetten dolayı ödül verileceğini duyurmuştu. Ancak dernek üyeleri Snowden ile görüşemedikleri için eski istihbarat çalışanına ödülünü ancak dün (çarşamba) verebildi.

 

Sonwden, geçtiğimiz Mayıs ayında gittiği Hong Kong’da ‘Prizma’ adlı ABD istihbaratına ait gizli dosyayı önce İngiliz gazetesi The Guardian ardından da Washington Post ile paylaşmıştı. ABD hükümetinin baskıları üzerine Hong Kong’dan ayrılan ve Moskova’ya gelen Snowden’ın ABD pasaportunun iptal edilmesi üzerine havalimanının transit bölgesinde bir aydan uzun süre zorunlu kalmıştı. Rusya’nın Snowden’ın sığınma talebine olumlu cevap vermesi üzerine havalimanından 1 Ağustos tarihinde ayrılmıştı.

Görüşmeye katılan dernek üyesi Jesselyn Radack, Snowden’ın gayet iyi göründüğünü söyledi. Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) eski çalışanlarından ve şimdi de Sam Adams Derneği üyesi Coleen Rowley, Snowden’ı kendinden emin olarak gördüğünü dile getirdi.

Bu arada bugün Moskova’ya ulaşan Snowden’ın babası, oğlu ile bu defa görüşebilmeyi umduğunu dile getirdi. Lon Snowden, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ait gizli belgelerin basına sızdırılmasından bu zamana kadar oğlu ile hiç direkt görüşme yapamadığını kaydetti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.