AB’den ikinci açıklama: Operasyonlar Avrupa değerlerine karşı

AB’den ikinci açıklama: Operasyonlar Avrupa değerlerine karşı

Avrupa Birliği, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınmasını gün içinde yaptığı ikinci açıklama ile sert tepki gösterdi.

AB Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Genişleme Müzakereleri’nden sorumlu AB Komisyonu üyesi Johannes Hahn’ın ortaklaşa yaptıkları yazılı açıklamada, gazetecilere ve basın temsilcilerine yönelik polis baskını ve tutuklamalarının demokrasinin temel ilkesi olan basın hürriyeti ile bağdaşmadığı vurgulandı. Açıklamada, bu endişelerin salı günü aralarında Türkiye’nin de olduğu konuların tartışılacağı AB Dışişleri Bakanları toplantısına da taşınacağına dikkat çekildi. AB, önemli gördüğü konularda ortak açıklama yapıyor.

Ortak açıklamada, AB’nin 3 Komiseri’nin geçtiğimiz günlerde Türkiye’de olduğu hatırlatılarak operasyonun Avrupalı değerlere ve standartlara karşı olduğu, Türkiye’nin bu değerlerin parçası olmak istediği ve bu değerlerin AB ile Ankara arasındaki ilişkilerin temelinde olduğu kaydedildi. Açıklamada, herhangi bir aday ülke ile üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanabilmesinin hukukun üstünlüğü ve temel haklara mutlak saygıdan geçtiği vurgulandı. Mogherini ve Hahn, ziyaretleri sırasında Türk yetkililerin kendilerine verdiği son derece kuvvetli AB taahhütlerinin fiiliyata dökülmesini istedi.

AB yetkilileri masumiyet karinesine dikkat edilmesini, soruşturmaların bağımsız ve şeffaf olarak yapılmasını ve sanıkların haklarına tam saygı gösterilmesini talep etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.