ABD’de yüzlerce üniversite, öğrenci vizelerinin iptaline karşı dava açtı

ABD’de yüzlerce üniversite, öğrenci vizelerinin iptaline karşı dava açtı

ABD yönetiminin korona virüsü pandemisi nedeniyle yabancı öğrencilere uyguladığı vize iptali mahkemeye taşındı.

ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) 6 Temmuz’da yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle tamamen internet üzerinden eğitime geçen üniversitelerde okumaya hak kazanan öğrencilere yeni vize verilmeyeceğini belirtmiş, ABD’de bulunan öğrencilerin de ülkeyi terk etmeleri gerektiğini kaydetmişti.

Aralarında California ve Massachusetts’in de bulunduğu 17 eyalet ve Washington DC’deki başsavcılar, yabancı öğrencilere yönelik vize kararının iptali için dava açtı. Dava dosyasında birçok yabancı öğrencinin zor durumda kalacağını belirtildi. Başvuruda ayrıca, 17 eyaleti ve Washington DC’yi içine alan bölgede 373 bin uluslararası öğrenci olduğu, bu öğrencilerin ülke ekonomisine 14 milyar dolar katkı sağladığı vurgulandı. Yabancı öğrencilerin sadece New York ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolar katkıda bulunduğu ileri sürüldü.

Öte yandan Harvard Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MİT) Boston’daki federal bir mahkemede açtığı davaya 200’den fazla üniversite de katıldı. Üniversiteler arasında Yale, DePaul, Rutgers de bulunuyor.

Üniversitelerin yaptığı başvuruda vizeleri iptal edilecek öğrenciler için “Bu öğrenciler kurumlarımızın çekirdek üyesidir” denildi.Üniversiteler ayrıca mali kayıplardan korkuyor. ABD’de yabancı öğrenciler genellikle en yüksek öğrenim ücretlerini ödüyorlar.

Eğer yönetimin kararı iptal edilmezse tüm ABD üniversitelerinin, Çarşamba gününe kadar sonbahardaki ders programlarını online yapıp yapmayacaklarına dair bildirimde bulunması gerekiyor.

Üniversiteler, Trump yönetiminin çıkardığı kararname nedeniyle ders planlarını ‘çok kısa bir sürede değiştirmek zorunda kaldıklarını’ belirttiler.