ABD’de yılda ortalama 38 çocuk arabada ölüyor

ABD’de yılda ortalama 38 çocuk arabada ölüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde, sıcak havada arabada unutulduğundan dolayı her 9 günde 1 çocuk hayatını kaybediyor. İstatistiklere göre, 1998 yılından bu yana her yıl ortalama 38 çocuk, arabada unutularak sıcaktan öldü.

Yetkililer, hava sıcaklıklarının artmasıyla, ölüm vakalarında da bir artış olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Kidsandcars.org internet sitesine göre, 2013 yılı Temmuz ayına kadar 21 çocuk sıcak havada araçta unutularak can verdi.

Park halindeki bir araç, dışarıdaki sıcaklık yüksek olmasa da, anormal bir ısıya ulaşabiliyor. Çocukların vücut ısısı da yetişkinlerden 3-5 kat daha hızlı yükselebiliyor. Bir araştırmaya göre, 24 derece bir sıcaklıkta arabada unutulan çocuk 15 dakika içinde sıcak çarpmasından ölebiliyor.

Vücut ısısının 41 derecenin üstüne çıkması sebebiyle organların çalışması duruyor. Bazı çocukların ölümüne neden olan bu hadise, Kaliforniya’da yaşayan Sara Corinne Marson’da olduğu gibi beyin hasarına da yol açabiliyor. 9 aylıkken 3 saat evlerinin önündeki araçta unutulan 5 yaşındaki Sara, konuşamıyor ve yürüyemiyor.

CEP TELEFONUNUZU UNUTUYORSANIZ, ÇOCUĞUNUZU DA UNUTABİLİRSİNİZ

Sanılanın aksine, çocuğunu arka koltukta unutan ailelerin birçoğu çevreleri tarafından iyi birer ebeveyn diye tarif edilen eğitimli kişiler. Güney Florida Üniversitesi Psikoloji Profesörü David Diamond, cep telefonunu bir yerlerde unutabilen bir insanın, çocuğunu da arka koltukta unutma ihtimali olduğunu söyledi. Anne-babanın hayatındaki stres, uykusuzluk, aşırı yoğunluk ya da rutinde bir değişiklik, unutmaya neden olan faktörlerden bazıları.

Ölen çocukların bir kısmı da, ebeveynleri tarafından kreşe bırakılmak üzere arabada unutulanlar. 2011 yılında Austin, Teksas’ta hayatını kaybeden Sophia Rayne Cavaliero (1) onlardan biri. Babası Minik Sophia’yı 25 Mayıs 2011’de kreşe bıraktığını sanarak arka koltukta unuttu. Yaklaşık 3 saat, 32 derece sıcaklıkta arabada kalan Sophia yaşamını yitirdi. Bebeklerini kaybeden Cavaliero çifti kurdukları ‘Ray Ray’s Pledge’ adlı internet sitesiyle kreşlerin zamanında gelmeyen çocukların ailelerini anında aramaları için farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

AİLELER NE GİBİ ÖNLEMLER ALMALI

– Aileler kısa süreliğine ayrılıp camları açık dahi bıraksa asla çocuklarını arabada yalnız bırakmamalı

– Arabayı kilitlemeden önce ön ve arka koltuk kontrol edilmeli. Boş olduğuna emin olmadan araç kilitlenmemeli

– Çocuğun oturtulduğu arka koltuğa çanta, cüzdan gibi alınması unutulmayacak bir eşya konulmalı

– Araba içinde yalnız bir çocuk görüldüğünde yardım çağırmalı

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.