ABD’de ırksal saldırılara kanıt bulmak savcıların işini zorlaştırıyor

ABD’de ırksal saldırılara kanıt bulmak savcıların işini zorlaştırıyor

ABD’de federal Savcılar, ırksal düşmanlığın kanıtlanmasının son derece zor olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl, Kaliforniya’daki kolluk kuvvetleri tarafından 1970 nefret suçu tespit edildi, ancak bunlardan sadece 5’i yargılandı.

Şüpheliler “Ülkenize geri dönün” diye bağırırken biber gazı sıkılan genç bir Taylandlı Amerikalı barmen, iki kez mağdur edildiğine inanıyor: birincisi saldırı sırasında, ikincisi ise olayı nefret suçu olarak suçlamayı reddeden San Francisco Bölge Savcılığı’nda.

Mağdur Kunni, San Francisco’nun Tenderloin bölgesinde çalıştığı barda gece vardiyasında gerçekleşen olayın bir videosuna sahip. Savcılara videoyu ve ırkçı saikli bir saldırıyı gösteren tanık ifadelerini sundu.

Ancak savcıların her ikisini de görmezden geldiğini ve nefret suçu suçlamak için yeterli kanıt olmadığını söylediğini söyledi. Kunni jürili bir duruşma talep etti, ancak Bölge Savcılığı’nın onu bundan da vazgeçirdiğini söyledi. Saldırganı tutuklandı, ancak kefaletle serbest bırakıldı ve şimdi suçlama olmaksızın serbest. Kunni’nin kızıyla birlikte yaşadığı mahallede yaşıyor, ancak herhangi bir koruma kararı verilmedi.

“Hala TSSB ve panik ataklarım var. Her Çarşamba semptomlarımı yönetmek için psikiyatriste gidiyorum. Bu bana çok haksız geliyor. Savcı hikayemi duymak istemedi,” dedi Kunni.

Büyükbaba Vicha
23 Ağustos’ta Ethnic Media Services’ın nefret suçlarını kovuşturmanın zorluğuna odaklanan bir haber brifinginde Monthanus Ratanapakdee, merhum babası Vicha hakkında benzer bir hikaye paylaştı. 84 yaşındaki büyükbaba, 30 Ocak 2021’de San Francisco mahallesinde günlük yürüyüş yapıyordu. Şüpheli Antoine Watson tarafından ölümcül şekilde yere itildi ve ardından olay yerinden ayrıldı. Watson iki gün sonra tutuklandı ve kefalet olmadan hapiste kalmaya devam ediyor. Cinayete teşebbüsle suçlandı, ancak şiddet içeren saldırının video kanıtlarına rağmen nefret suçu suçlaması eklenmedi.

Üç buçuk yıl sonra, duruşma tarihi belirlenmedi.

Adalet Gecikti
Ratanapakdee, babasını onurlandırmak ve şüphelenilen nefret suçlarının diğer mağdurlarını savunmak için Vicha İçin Adalet’i kurdu. Babası için adaletin gecikmesi ve kolluk kuvvetlerine karşı içsel bir güvensizlik, birçok insanın nefret suçlarını veya olaylarını bildirmemesine neden oluyor, diyor Ratanapakdee.

Ratanapakdee, “Hem mağdur hem de sanık adil ve hızlı bir yargılama hakkına sahiptir. Babamın davasında bu olmadı,” dedi.

Önyargı Faktörü
Geçtiğimiz yıl, Kaliforniya eyaletinin dört bir yanındaki kolluk kuvvetleri 1.970 nefret suçu bildirdi. Kaliforniya Başsavcılığı ofisinden alınan verilere göre, bunlardan sadece 5’i yargılandı. 2021’de eyalet, Asyalı Amerikalılara yönelik şiddetli saldırılar dalgası yaşıyordu: o yıl sadece bir nefret davası yargılandı. Dahası, Kaliforniya’daki yargıçlar giderek daha fazla saptırıcı cezalar kullanıyor – davranış değişikliği dersleri, danışmanlık veya mağdurlara tazminat – bu da hapis veya cezaevi süresiyle sonuçlanmayabilir.

26 yıllık deneyimli bir savcı olan Santa Clara İlçesi Yardımcı Bölge Savcısı Erin West, ofisine potansiyel olarak nefret suçu unsurları içeren bir dava geldiğinde veya mağdur bunun bir nefret suçu olduğuna inanıyorsa, iki savcının nefret suçu suçlamalarının eklenip eklenemeyeceğini belirlemek için davayı incelediğini söyledi. “Bu davaları çok ciddiye alıyoruz ve çok ciddiye alıyoruz” dedi.
West, nefret suçuyla suçlanmak için önyargının önemli bir faktör olması gerektiğini söyledi ve bu tür birçok davada önyargının suçun motivasyon faktörü olmadığını belirtti.

Ratanapakdee’nin davasındaki gecikmeye atıfta bulunan West, Marsy Yasası’nın savcıların mağdurları davalarında neler olup bittiği konusunda bilgilendirmelerini gerektirdiğini belirtti. Yasa ayrıca mağdurların savunma anlaşmaları veya kefalet duruşmaları hakkında bilgilendirilmesini gerektiriyor.

West, herhangi bir yılda kovuşturulan nefret suçlarının sayısına ilişkin verilerin yanlış olduğunu söyledi ve kanıtların toplanmasının ve davaların yargıya taşınmasının zaman aldığını belirtti. West, nefret suçu davalarının bildirildiği yılda yargılanmayacağını ve bunun düşük veri sayımlarına yansıdığını söyledi.

Daha İyi Verilere İhtiyaç
“Kaliforniya Adalet Bakanlığı’nda ağaçları sallamamızı ve kovuşturulan nefret suçlarının sayısını daha iyi yansıtan bir form almayı düşünmemizi öneririm,” dedi.

“Mağdurlar ve kurtulanlar her zaman aradıkları ve hak ettikleri adaleti alamadıklarını hissediyorlar,” dedi AAPI Hate’in kurucu ortağı ve AAPI Equity Alliance’ın yönetici direktörü Manjusha Kulkarni. Son zamanlarda Kaliforniya eyalet denetçisinin raporunda kolluk kuvvetlerinin suçları nefret suçu olarak doğru bir şekilde tanımlamada ve Adalet Bakanlığı’na bildirmede başarısız olduğu sonucuna varıldığını belirtti. Memurlar nefret suçlarını tanımlamak için uygunsuz bir şekilde eğitiliyor, dedi.

“Kolluk kuvvetleri memurları, şehirlerinin veya bölgelerinin nefret dolu olduğuna inanmak istemedikleri için, nefret suçu olarak görme konusunda isteksizler,” dedi Kulkarni. Ayrıca Asyalı Amerikalılar ve Pasifik Adalı kurbanlarla ilgili nefretin, haç yakma veya gamalı haç grafiti gibi evrensel olarak nefret olarak kabul edilmediğini belirtti.

İyileşme Yolu
İyileşmenin mahkeme salonunun dışında da gerçekleşebileceğini belirterek,

California vs. Hate girişimi, mağdurlara ruh sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere iyileşmeyi teşvik eden çok sayıda kaynak sağlayabilir.

“Nefret yaşandığında davaları kovuşturmak yeterli değil. En çeşitli eyaletlerden birinde bunun olmasını gerçekten engellemeliyiz.”

Kulkarni, “Gerçekten de tüm marjinal topluluklara karşı nefreti sonlandırmalıyız.” dedi.