‘ABD’de federal bir binanın işgal edilmesi terör suçudur’

‘ABD’de federal bir binanın işgal edilmesi terör suçudur’

Geçen Cumartesi günü Oregon eyaletinin Princeton bölgesinde  bir federal binayı işgal eden Amerikalı vatandaşların eylemi devam ediyor.

Eylemciler, federal hükümetin taleplerini yerine getirmesini bekliyor. Günlerdir devam eden işgale yönelik ne yerel kolluk güçleri ne de federal yetkililer henüz bir harekette bulunmadı. Oysa ABD’de bir federal binanın silahlı eylemciler tarafından işgal edilmesi ve insanları direnişe çağırmak terör suçu kapsamına giriyor.

Eylemciler, federal arazi üzerinde meydana gelen kundaklama nedeniyle tutuklanan 73 yaşındaki Dwight Hammond ve 43 yaşındaki oğlu Steve’in serbest bırakılması, yabani hayvanların sığınabileceği yerlerin kapatılmasını ve toprak kanununda bazı değişikliklerin yapılmasını talep ediyor.

Silahlı eylemciler, taleplerinin yanı sıra büyükbaş hayvanları için kullandıkları geniş arazilerinin federal hükümetçe zorla ellerinden alındığını da iddia ediyor.

Pace Üniversitesi hukukçularından Dr. Hasan Tahsin Arslan yaşanan olayın daha çok mülkiyet hakkı ve devlet yetkisi konularını içerdiğini belirtti.

hasan-tahsinHukukçu Dr Arslan, silahla güvenlik güçlerine direnen, devlet mülkiyetini işgal eden ve halkı isyana teşvik eden kişilerin bizzat suç işlediğini belirterek “ Yani halkı devlet otoritesine karşı silahlı direnişe çağırmak tabi ki açık bir terör suçudur”dedi.

Bu olaya karışmış olanların bir anayasal hak olan olan özel mülkiyet edinme haklarını, silahla federal hükümete karşı koruma yönünde bir suç oluşturduğuna dikkat çeken hukukçu Arslan “Zaten burada da bir mahkemenin verdiği kararı tanımayarak, ki ayrı bir suçtur, fiilinin sonucunda failler silahlı direniş çağrısı yaparak devlet binası işgal edilmiştir. Birden fazla fiili suç işlenmiş olup ve kanunsuz fiil halen devam etmektedir” diye konuştu.

Oregon’da çiftlik sahibi olan arazi sahipleri arasında ve Federal Toprak Yönetim Bürosu arasında yaşanan sorunun geçmişte de yaşandığı ortaya çıktı. Özellikle güney ve batı eyaletlerinde yaşanan bu tarz olaylarda çiftçiler, federal hükümetin Amerikan toplumu içinde aşırı güçlü olduğu eleştirisinde bulunuyor.

Hatta aşırı muhafazakar olan bazı milis gruplarının kendilerince basılmış ehliyet ve kimlik kartlarını kullanarak, federal hükümetin bazı kurallarını tanımıyor. Arslan, bu tarz aşırı muhafazakarların güvenlik güçleri ile çatışmaya girmekten de çekinmediklerini dikkat çekti. Ruby Ridge ailesinin 1990’li yıllarda Idaho’da, Brach Davidian grubu ile güvenlik güçler arasında 1993’te Teksas’ın Waco bölgesinde yaşanan silahlı çatışmaları hatırlatan Dr Arslan, “Tabi Oregon’daki olayın bir başka yönü daha var. Burada arazi sahipleri büyükbaş  sığırları için geniş arazilerinin federal hükümetçe zorla ellerinden alındıklarını iddia ediyorlar” diye konuştu.

SİLAHLI EYLEMİN BAŞ AKTÖRÜ BUNDY AİLESİ

Oregon’da yaşanan silahlı eylemin baş aktörü 1877 yılından beri bölgede hayvancılık ve tarımla uğraşan Bundy ailesi. Son yaşan olay, ailenin ilk vakası değil.

Daha önce de 1995, 1996, 1998, 2002, 2009 ve son olarak 2012 yıllarında eyalet ve federal yetkililerce karşı karşıya gelişmişler. Hatta bazı olaylarda silah ve bombaların da kullanıldığını hatırlatan Arslan, eylemde bir ailenin Amerikan hükümetine karşı tek başına bir mücadelesinin olmadığını, aksine Bundy ailesi gibi büyükbaş hayvancılığı yapan ailelerinde bu eylemlere çok büyük destek verdiğini kaydetti.

EYLEMCİLER SUÇ İŞLİYOR

Tabii bunların yanında kendilerini “vatansever milis” olarak gören bazı kişilerde silahlarıyla bu direnişe bizzat katılarak destek verdiklerini kaydeden hukuk hocası “Burada tabi ki haktan bahsetmek yanlış olur. Silahla güvenlik güçlerine direnen, devlet mülkiyetini işgal eden ve halkı isyana teşvik eden kişiler bizzat suç işlemektedirler” diye konuştu.

Suç işleyenin etnik ve dini kimliğinin hiçbir önemi olmadığına dikkat çeken Arslan, “Suçlar kişilere göre tasnif edilemezler; fiilin niteliğine ve kanunlara göre tarif edilirler. Kanunilik ilkesine göre, ancak bir fiil kanunda yasa koyucu tarafından suç olarak tanımlanmışsa uygulamada kendisine yer bulur. Kanunların lafzi ve ruhu yorumları da ancak mahkemeler tarafından yapılır” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, Oregon’da devam eden silahlı eyleme, civar eyaletten çok sayıda çiftçi de deste veriyor. Çiftçiler silahlarının dolu olduğunu, herhangi bir saldırı karşısında silahlarını kullanacaklarını söyledi.

FBI ise işgalin merkeze uzak bir noktada olduğunu, rehin alınan kimse olmadığını ve ölüm-kalım sebebi sayılacak bir durumun olmadığını belirterek, harekete geçmek yerine beklemeyi tercih ettiklerini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.