ABD’de cep telefonu hırsızlığının önüne geçilemiyor

ABD’de cep telefonu hırsızlığının önüne geçilemiyor

ABD, günden güne artış gösterek ülke genelinde en çok işlenen suç vakası olan cep telefonu hırsızlığıyla boğuşuyor. San Fransisco Polis Merkezi bu yıl şehirde yaşanan hırsızlık olaylarının yarısının cep telefonuna bağlı vakalar olduğunu açıklarken raporlar, New York’ta bu oranın yüzde 40 olduğunı gösteriyor.

Cep telefonları dünya genelinde hırsızların bir numaralı amacı olmuş durumda. Bir çok ülkede problem olmaya devam eden bu suç türü, ABD genelinde de hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde daha çok yaşanan cep telefonu hırsızlığı, bazen yan kesicilik bazen ise gasp şeklinde görülüyor.

Cep telefonlarının fiyatı ve gençler arasında çekiciliğinin yüksek olması nedeniyle hırsızlar için çok cazip olduğunu belirten uzmanlar, kanun koyucuların, bu hırsızlık türünü cazip kılan unsurları engelleyecek adımlar atması gerektiğini ifade ediyor. St. Louis Belediye Başkanı Francis Slay de konuyla ilgili açıklamasında, “Bu problemin giderilmesi için ulusal çapta bir çözüm gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

New York Polis Departmanı’nın son raporlarına gore şehirde yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 40’ını cep telefonu oluşturuyor. Polis yetkilileri artan vakalar karşısında, Apple’ın yeni iPhone 5’i duyurmasından sonra alıcılardan, telefonlarının seri numarlarını polis merkezine gelerek kayıt ettirmelerini istedi. Diğer şehirlerde de durum farklı değil. Sadece Kaliforniya’ya bağlı Oakland şehrinde yılda 1300 telefon hırsızlığı vakası yaşandığını ifade ediliyor.

Özellikle iPhone benzeri akıllı telefonlarında fotoğrafları ve müzikleri dışında özel e-mail ve banka bilgilerini de bulunduran mağdurlar için bu olay sanıldığından çok daha pahalıya mal olabiliyor. ABD’li cep telefonu güvenlik yazılımı firması Lookout’un kurucularından Kevin Mahaffey konuyla ilgili, “Hırsızlar elinizde taşıdığınız telefonun 500 dolar değerinde olduğunun farkındalar.” ifadelerini kullandı. Mahhaffey, şirket olarak çalınan telefonların Amerikalı tüketicilere yıllık 30 milyar dolara mal olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.