ABD’de 4 milyondan fazla insan uzun süreli Covid’e maruz kaldı

ABD’de 4 milyondan fazla insan uzun süreli Covid’e maruz kaldı

ABD’de tahminen 4 milyon insan, ilk Covid virüsü enfeksiyondan sonra uzun süre devam eden bir dizi semptomu içeren uzun Covid nedeniyle kalıcı olarak işgücünden ayrıldı.

Uzmanlar, Amerikan halkının bu tür vakaların tahmin edilenden fazla artması ile başa çıkacak kaynaklardan yoksun olduğu uyarısında bulundu.

Uzun Covid, ilk kez enfekte olduktan sonra üç ay veya daha uzun bir süre boyunca çok sayıda semptom yaşayan kişiler olarak tanımlanır. Bu semptomlar şunları içerir: yorgunluk, halsizlik, halsizlik, ateş, nefes darlığı, beyin sisi, baş dönmesi, baş ağrısı ve uyku bozukluğu. İnsanlar ayrıca depresyon ve anksiyete gibi psikolojik belirtiler de yaşarlar.

21 MİLYONDAN FAZLA İNSAN UZUN SÜRELİ COVİD OLDU

21 milyondan fazla Amerikalı uzun süreli Covid yaşadı. Nature dergisinde geçen ay yayınlanan bir makalede, Covid yaşayan insanların neredeyse yarısının iki ay sonra tamamen iyileşmediği tespit edildi.

Diyabet, hipertansiyon, astım ve obezite gibi  sağlık sorunları olan kişiler uzun süreli Covid geliştirme riski altındadır. Enfeksiyonun erken döneminde alınan aşılar ve terapötikler, hastalığı önlemede önemli araçlardır. Üç W – el yıkamak, maske takmak ve birinin diğerlerinden uzaklığını izlemek – enfeksiyonları önlemede de yardımcı olur.

Bununla birlikte, düşük gelirli insanlar, etkili olması için terapötiklere zamanında erişme yeteneğinden yoksun olabilir. Örneğin Paxlovid, enfeksiyondan sonraki beş gün içinde başlatılmalıdır. Ayrıca çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle enfeksiyonları önlemek için gereken mesafeyi koruma yeteneğinden de yoksun olabilirler.

İki değerli aşı olarak da bilinen güncellenmiş güçlendiriciden çok az kişi yararlandı. Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanından alınan verilere göre, Kaliforniyalıların %10’dan azı bu atışı yaptı. Ulusal olarak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, toplam nüfusun yaklaşık %8.5’i olan güncellenmiş güçlendiriciyi sadece 20 milyon kişi aldı.

Ethnic Media Services tarafından California Halk Sağlığı Departmanı ile ortaklaşa düzenlenen bir haber brifinginde Dr. Jose Luis Perez, “Dört milyon insanın çalışmaması ve ekonomimize katkıda bulunmaması toplumumuz için önemli bir yük” dedi. Brifingdeki diğer konuşmacılar arasında UCLA Long COVID Direktörü Dr. Nisha Viswanathan yer aldı.

Program; ve UC Riverside Tıp Okulu’nun Sağlıklı Topluluklar Merkezi’nde Toplum Katılımı ve Sosyal Yardım Direktörü Michelle Burroughs.

Perez, Los Angeles’taki Güney Merkez Aile Sağlığı Merkezi’nin Baş Sağlık Görevlisidir. Kliniği öncelikle – istihdamları aracılığıyla – toplumla yüksek düzeyde teması olan Latin ve Afrika kökenli Amerikalı hastaları alıyor ve bu da onları Covid-19 enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altına sokuyor.

Perez, “Semptom kontrolü yönetimin temel taşıdır” dedi ve uzun süreli Covid için bir tedavi olmadığına dikkat çekti. Klinik, hastalarının fizik tedaviye, ruh sağlığı hizmetlerine ve Covid’in getirdiği belirli sorunlar için tedavilere erişmesine yardımcı olur.

“Yani tedavisi yok. Sadece sisli beyninizi daha az sisli hale getirelim. Eklem ağrılarınızı daha az ağrılı hale getirelim. Sizi normal hayatınızın bir tür görünümüne geri döndürmeye çalışalım. Burada önemli olan bütüncül olarak ele almak, kişiye bir bütün olarak bakmaktır” dedi.

UCLA’nın Uzun Covid programından Viswanathan, Perez’in hastalığı yönetme yaklaşımını kabul etti. Kliniği ayrıca, diğer sorunların yanı sıra yorgunluk, nefes darlığı, beyin sisi ve tat ve koku kaybını yönetmek için semptomlara dayalı bir strateji kullanır.

“Örneğin, nefes darlığı çeken hastalarımız olduğunda, pulmoner rehabilitasyon veya nefes yeniden eğitimi gibi şeyler yapmaktan bahsedebiliriz; bu, diyaframınızı yavaşça daha derin nefesler almak için yeniden eğitebileceğiniz fikridir, bu da hastalarımıza bu hissi yardımcı olabilir. nefes darlığından.”

Yorgunlukla mücadele eden birçok hasta için “meditasyon, akupunktur içeren bir farkındalık uygulaması oluşturmak… bu semptomları yönetmede gerçekten başarılı olabilir” diye ekledi. Öncelikle bitki bazlı – et, şeker ve alkolden kaçınan, ancak tam tahıllar ve kuruyemişlere odaklanan bir anti-inflamatuar diyet de uzun Covid semptomlarına yardımcı olabilir.

UC Riverside’dan hem doktorlar hem de Burroughs, uzun süreli Covid için bakıma erişimdeki eşitsizlikler hakkında konuştu. Perez’in hastaları kliniğine gitmek için bir veya iki otobüse binebilir. Viswanathan’ın hastaları ara sıra özel jetlerle geldi. Birçok düşük gelirli hastanın klinik tarafından kabul edilen sağlık sigortasına sahip olmayabileceğini veya sağlıklı bir diyet ve dikkatli uygulamaları destekleyecek kaynaklardan yoksun olabileceğini kaydetti.

SİYAHİ İNSANLAR BEYAZ MESLEKTAŞLARI GİBİ KALİTELİ BAKIM ALMIYORLAR

Burroughs “Siyah insanlar beyaz meslektaşlarıyla aynı kalitede bakım almıyorlar ve bu da yaşam süresinin kısalmasına katkıda bulunuyor. Araştırmacılar, birkaç ciddi ırksal ve etnik eşitsizliğin Siyah Amerikalılarda daha yüksek COVID ölüm oranlarına yol açtığını keşfetti” dedi.