‘ABD, Zarrab davasında adı geçenleri yargılamak isteyebilir’

‘ABD, Zarrab davasında adı geçenleri yargılamak isteyebilir’

Economist dergisi, İran’ın Türkiye bağlantısı başlıklı yazısında, Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuklu bulunan ve Türkiye vatandaşı da olan İranlı iş adamı Reza Zarrab davasını ele alıyor ve şu soruyu soruyor: “Yetkililer yaptırımların delinmesine yardımcı oldu mu?”

BBC’nin haberine göre Economist Zarrab için, “Bu yılın önceki aylarında FBI ajanları, Türk altın tüccarı Reza Zarrab’ı Miami Uluslararası Havalimanında gözaltına aldılar. Avukatları Zarrab’ın ailesiyle birlikte Disney World’ü ziyaret etmek için gittiğini söylediler. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tutuklama ile ilgili soruları geçiştirdi ve ‘Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu değildir’ dedi” yorumunda bulundu.

Preet Bharara: Zarrab hala mahkemeyi yanıltmaya çalışıyor

Ancak dergiye göre durum şimdi başka görünüyor: “Altın işi yaparak İran hükümetinin Amerikan yaptırımlarını delmesine yardımcı olan Zarrab ile ilgili soruşturmada, genç işadamının üst düzey Türk yetkililerle ilişkileri konusunda utanç verici detaylar ortaya çıkmaya başladı. Savcılar, Zarrab’ın 50 milyon dolar kefalet ödeyerek serbest kalmasına mahkemenin onay vermemesi için, işadamının, üç Türk bakana ve kamuya ait Halkbank’ın Genel Müdürüne onlarca milyon dolar rüşvet ödeyerek işlerini sürdürdüğü ve rakiplerini engellediğini öne sürdüler.”

“Savcılar ayrıca, Zarrab’ın, Erdoğan’ın eşinin kurduğu vakfa 4,5 milyon dolar bağışta bulunduğuna da işaret ettiler. Savcılara göre, ‘Sanık Türkiye’ye ulaşması durumunda Türk hükümetinin en üst düzeyindeki bağlantılarını kullanarak ABD’ye dönüşünü engelleyebilir.”

Zarrab’a karşı benzer iddiaların, 2013 yılında Türkiye’de başlatılan yolsuzluk soruşturması sırasında da ortaya sürüldüğünü belirten dergi, o dönem başbakan olan Erdoğan’ın soruşturmayı darbe girişimi olarak nitelemesinin ardından suçlamaların düşürüldüğünü hatırlatıyor ve ekliyor, “Soruşturmayı yürüten savcıların kendileri ya başka yerlere atandı ya da kendileri de komplo ve terör suçlamalarıyla tutuklandılar. Hatta yetkililer Zarrab’a ihracatlarından dolayı ödül verdiler.”

Zarrab’ın e-mail hesabı ve akıllı telefonundaki yazışmaları inceleyen savcılar, 2013 yılında yapılan suçlamaları destekleyen delillere ulaştılar. Dergiye göre, eğer 75 yılla yargılanan Zarrab suçlamayı kabul edip işbirliği yaparsa daha da fazlasına ulaşabilirler.

Soruşturmanın şimdiden Türkiye borsasını etkilediğini ifade eden dergi, Halkbank hisselerinin Zarrab’ın tutuklanmasının ardından yüzde 20 oranında düştüğünü belirtiyor.

Ancak Economist’e göre, bu durum Erdoğan’ın ülkedeki itibarını zedeleyecek gibi görünmüyor. “Ancak, davanın savcısı Preet Bharara üst düzey yetkililerin İran’a yaptırımları delmek için Zarrab’dan rüşvet aldığına dair güçlü kanıtlar ortaya koyabilirse, Amerikan mahkemeleri onları da yargılamak isteyebilir. Bu durumda Zarrab’ın işbirlikçileri olduğundan şüphelenilenler Disney World’e gitmekten kaçınmak isteyebilirler” yorumu yapıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.