ABD Ulusal Basın Kulübü Başkanı: Dehşete düştük, sinirliyiz!

ABD Ulusal Basın Kulübü Başkanı: Dehşete düştük, sinirliyiz!

ABD Ulusal Basın Kulübü (NPC) Başkanı Myron Belkind, aralarında gazeteci ve dizi yapımcılarının da yer aldığı kişilere yönelik operasyonları, “Dehşete düştük, hayal kırıklığına uğradık ve sinirliyiz.” ifadeleriyle değerlendirdi. Operasyonlara ilişkin ABD yönetiminden gelen resmi açıklamalara dikkat çeken Belkind, “Bunlar, Ulusal Basın Kulübü ve aynı zamanda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Dışişleri Bakanlığı tarafından ifade edilmiş çok sert kaygı mesajlarıdır. Türk hükümetinin bunu dikkate alacağını umuyorum.” şeklinde konuştu.

Dünyanın önde gelen basın örgütlerinden biri olarak gösterilen Washington merkezli Ulusal Basın Kulübü, Türkiye’de aralarında tanınmış gazetecilerin de olduğu göz altı kararlarına sert tepki gösterdi. Gazetecilerin tutuklanmasından kısa süre sonra yazılı açıklama yapan kuruluşun başkanı Myron Belkind, söz konusu gelişmeyi bilginin özgürce yayılmasına yönelik büyük bir engelleme olarak gördüklerini kaydetti.

Gazetecilere yönelik operasyonları Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren Belkind, bilginin özgür bir şekilde yayılmasının demokrasi ve siyasi tartışmaların tüm yönlerinin anlaşılmasına yardımcı olmak yoluyla sağlıklı ve demokratik toplumlara katkı sağladığını dile getirdi. Türkiye’nin uzun yıllardan bu yanan canlı bir demokrasi geleneği olduğunu ifade eden Belkind, “Tükiye’nin aynı zamanda güçlü bir basın özgürlüğü geleneği vardı. Ancak geçtiğimiz hafta sonu hükümete muhalif olan önemli medya kuruluşu temsilcilerinin tutuklanması ile bu yara aldı.” dedi.

“BASINA BASKI YAPANLAR BİR ŞEYLERİN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMİYORDUR”

Hükümet kanadından basına baskı yapılmasının altında yatabilecek sebepleri değerlendiren Belkind, “Türkiye dahil herhangi bir ülkede siyasi liderlerin basına baskı yapması, ‘Bunu neden yapıyorlar’ sorusuna neden olur. Maalesef bunun sebebi, ülkede gücü elinde bulunduran kişiler ile alakalı bilgilerin basın tarafından ortaya çıkarılabileceği veya basının iktidarda olan hükümetin hoş karşılayamayacağı sağlıklı tartışmalara öncülük edecebileceği korkusudur.” şeklinde konuştu.

Zaman Gazetesi’ni bildiğini ve Ekrem Dumanlı ile ilgili gelişmeleri takip ettiğini kaydeden Belkind, “Zaman’ın Türkiye’nin en çok satan ve en büyük gazetesi olduğuna inanıyorum. Bu yönüyle büyük öncülük ediyor olmalı. Biz Amerika’da gazetelerin öncülük etme rollerini kaybetmelerinden endişe duyarız. Türkiye ne mutlu ki böylesi öncülük eden bir gazetelere sahip. Hükümet adına konuşamam; ama belki de tedirginliklerinin sebebi bu. Böylesine çok takipçisi olan bir gazeteyi engellemek istiyorlar.” dedi. 40 yıllık dış haber muhabirliği geçmişinde bilginin akışının engellenemeyeceğini bir çok kez tecrübe ettiğini kaydeden Belkind, “Gazeteler yayınlarını durdursa dahi kelimeler yayılmaya devam eder.” dedi.

“BUNLAR ÇOK SERT KAYGI MESAJLARI”

Belkind, yaşanan gelişmeyi kısa sürede öğrenmekten ve hemen arkasından NPC Başkanı olarak yazılı açıklama yapmaktan memnun olduklarını dile getirdi. NPC’nin yazılı açıklamasındaki ifadelerini okuyan Belkind, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetinin basın özgürlüğüne yönelik saldırı haberleri sebebiyle Amerikalı gazetecilerin kaygılı olduğunu bilmelidir. Eğer basına yansıyan eylemler gerçekleştiyse -ki öyle görünüyor- Türkiye, ABD’nin mütefiki, NATO üyesi ve görünürde demokratik bir ülke olduğu için bu eylemler en sert şekilde kınanmalıdır.” sözlerini hatırlattı.

Ulusal Basın Kulübü’nin sivil bir kuruluş olduğunu hatırlatan Belkind, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nın da operasyonlara ilişkin resmi açıklamalar yaptığını hatırlattı. Belkind, “Türk hükümetinin Türkiye’de hafta sonunda yaşanan gelişmelere ilişkin kaygıların çok güçlü bir şekilde dile getirildiğini anlamasını umut ediyorum. Bunlar, ABD Ulusal Basın Kulübü ve aynı zamanda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılmış çok sert kaygı mesajlarıdır. Türk hükümetinin bunu dikkate alacağını umuyorum.” dedi.

Washington’un merkezindeki ulusal basın binasında yer alan NPC’nin birçoğu dünyaca tanınmış 3 bin 500’den fazla gazeteci üyesi bulunuyor. Her yıl 250 binden fazla ziyaretçiye ve yaklaşık 2 bin programa ev sahipliği yapan NPC, dünyanın en önde gelen basın kuruluşlarından biri olarak gösteriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.