ABD Terör Raporu’nda çarpıcı Türkiye değerlendirmesi

ABD Terör Raporu’nda çarpıcı Türkiye değerlendirmesi

ABD Dışişleri Bakanlığı 2014 yılı Terör raporunda, Türkiye’nin sınır güvenliğini artırmasına rağmen hala Suriye ve Irak’a giden yabancı terörist savaşçılar için “ana transit yol” olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Terör Raporu’nda Türkiye’ye ile ilgili dikkat çekici değerlendirmeler yer aldı.

Türkiye’nin Suriye’de devam eden çatışmalar nedeniyle sınırın hemen ardındaki, IŞİD, El-Nusra Cephesi ve diğer El Kaide ile bağlantılı terörist gruplara yönelik artan kaygısını dile getirmesine rağmen, 2014 yılı boyunca Suriye’deki bu örgütlere veya diğerlerine katılmak isteyen yabancı teröristler için kaynak ve transit ülke işlevi gördüğü ifade edildi.

Türkiye’nin IŞİD ile Mücadele Küresel Koalisyonu’nun aktif bir üyesi olduğuna dikkat çekilen raporda, yabancı savaşçılar için kaynak olan diğer ülkeler ile işbirliğini arttırdığı kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin yabancı savaşçıların geçişini engellemek adına çabalarını artırdığının ifade edilerek hükümet tarafından bu yönde atılan adımlara değinildi.

Yabancı savaşçıların havalimanlarında ve sınır şehirlerinde tespit edilebilmesi adına “giriş yasağı listesi” ile “Risk Analiz Ünitesi” gibi uygulamaların hayata geçirildiği kaydedildi.

Türkiye’nin attığı adımların yeterli olmadığına dikkat çekilen raporda, “Türkiye’nin sınırındaki zorluklar, Libya gibi belli başlı yabancı terörist savaşçı kaynağı ülkelere vize zorunluluğu uygulamadaki başarısızlığı nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor” denildi.

Raporda, “Özel konumu, bölgesinde uluslararası ulaşımın merkezi olması ve Suriye ve Irak ile olan uzun sınırı ile Türkiye yabancı terörist savaşçılar için ‘ana transit yol’ olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “IŞİD, Türkiye’den Suriye’ye geçen binlerce savaşçıyla güç sağlıyor. Geçişleri engellemek için Türk otoriteler ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller” ifadelerini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.