ABD: HDP ve Hürriyet’e yönelik saldırılar kabul edilemez

ABD: HDP ve Hürriyet’e yönelik saldırılar kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanlığı Hürriyet gazetesi ve HDP merkezlerine yönelik şiddet saldırıların kabul edilemeyeceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısının başlangıcında Türkiye’de yaşanan şiddet olaylarına yönelik açıklama yaptı. Kirby, soru cevap kısmına henüz geçmeden yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) bağlı ofis ve binalara ve Hürriyet gazetesi merkezine yapılan ikinci saldırıyı kabul edilemez buluyor” dedi.

PKK’NIN SALDIRILARINA KINAMA

Kirby, Siyasi parti, etnik grup ve medya kuruluşlarına yönelik şiddeti kınayan Türk halkıyla birlikte olduklarını dile getirdi. Söz konusu şiddet olaylarının PKK’nın artan saldırılarının arkasından geldiğine dikkat çeken Kirby, “PKK’nın, 16 asker ve 12 polisin hayatını kaybetmesine yol açan saldırılarını güçlü bir şekilde kınıyoruz.” şeklinde konuştu.

Artan saldırıların barış içinde yaşayan Kürtlere zarar verdiğini kaydeden Kirby, “Hayatını kaybeden polis ve askerlerin ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz. Aynı zamanda geçmişte söylediğimiz gibi PKK’ya şiddetten vazgeçme ve barışçıl siyasi çözüm sürecine dönme çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şiddetin durulmasına adına liderlerden gelen çağrılara destek veren Kirby, “Türk Başbakan (Ahmet Davutoğlu), HDP Eşbaşkanı Demirtaş ve diğer liderlerin şiddeti kınayan ve soğukkanlılığa davet eden çağrılarını destekliyoruz. Güvenlik görevlilerinin tüm toplum, siyasi parti ve medya kuruluşlarına eşit koruma sağlamaları kritik önem taşımaktadır. Demokrasilerde, özellikle partizanlık veya etnik nefret motivasyonlu şiddet içeren protestoların yeri yoktur. Dün de ifade ettim gibi, Türk yetkililerin Türkiye’nin önemli değerlerini, demokratik kurumlarını ve evrensel olarak benimsenen temel özgürlükleri korumasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRK DEMOKRASİSİ ÖNEMLİ

Kirby, Türk demokrasisinin ABD için ve bunun ötesinde Türk halkı için önem arzettiğini dile getirdi. Türk toplumunun sadece PKK’nın değil, Hürriyet gazetesine saldırıda bulunan kişilerin de sebep olduğu şiddete tepki gösterdiğini gördüklerini kaydeden Kirby, “Birçok Türkün olduğu gibi bizim beklentimiz de Türk hükümetinin temel değerlere ve demokratik temel ilkelere uygun davranmasını sürdürmesidir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.