ABD Dışişleri Sözcüsü, Erdoğan sorusuna yanıt vermedi

ABD Dışişleri Sözcüsü, Erdoğan sorusuna yanıt vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden, Basın Bürosu Direktörü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili soruyu yanıtlamaktan kaçındı.

Bir gazetecinin Trudeau’ya “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrat olduğuna inanıyor musunuz”? Sorusuna ‘evet’ yada ‘hayır’ yanıtı veremedi. Trudeau bunun yerine “Kendisinin, dost ve NATO müttefiki bir ülkenin lideri olduğuna inanıyoruz” demekle yetindi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, Trudeau’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun istifa kararı da soruldu. Trudeau, “Birçok kişi, göreceli olarak reformist lider diye görülen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifaya zorlandığına inanıyor. Buna ilişkin söyleyecek bir şeyiniz var mı? sorusunu, “Başbakanın, AK Parti Genel Başkanlığı’ndan istifa edeceği açıklamalarını, 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidileceği ve yeni bir lider seçileceği açıklamalarını gördük. Bu konuda Mark (diğer sözücü) da konuştu. Bu Türkiye’nin bir iç meselesidir. Dost, ortak ve NATO müttefiki Türkiye’nin hükümeti ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz” şeklinde yanıtladı. Trudeau, ABD’li yetkililerin Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalarda klişeleşen ‘dost, ortak ve NATO müttefiki’ sözlerini söylerken, gazetecilere “Siz de hep bir ağızdan söyleyebilirsiniz” diyerek espri yaptı.

Trudeau, “ABD, bir çok kişinin Erdoğan’ın giderek büyüyen bir otoriter olduğu düşüncesini paylaşıyor mu” sorusuna ise, “Türkiye’de basın özgürlüğü konularında, Türkiye’nin kendi sınırında yüz yüze kaldığı çok gerçek tehdit konusunda ve Türkiye’nin olağanüstü cömertlikle milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapıyor olması konularında kapsamlıca konuştuğumuzu düşünüyorum karşılığını” yanıtını verdi.

Sözcü, “Başbakan Davutoğlu’nun, ABD ile göreceli olarak daha sıcak ilişkisi göz önüne alındığında, kendisinin istifa etmesi IŞİD ile mücadeleyi geri düşürür mü sorusunu da, “Türkiye, hem kendi topraklarında hem de sınırındaki IŞİD tehdidi konusunda kör değil. Türkiye IŞİD’e karşı mücadelede çok güçlü bir ortak” diye cevapladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.