ABD Büyükelçisi Bass da akreditasyona tepki gösterdi

ABD Büyükelçisi Bass da akreditasyona tepki gösterdi

AKP iktidarının bazı basın kuruluşlarına uyguladığı akreditasyona ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da tepki gösterdi.

Dün Ankara’da Diplomasi Muhabirleri Derneği’nde (DMD) gazetecilerle sohbet toplantısında buluşan sefir, “Nerede olursa olsun hükümetler hangi yayın organının resmi etkinlikler ve hükümet sözcüsünün [basın] toplantılarına katılacağı konusunda seçici davranırsa bu bizi endişelendirir” dedi.

Bass ABD Başkanı Barack Obama’nın “Gazeteciler bize hem ülkemiz hem kendimiz hem hükümetimiz hakkında gerçeği bilme fırsatı verirler. Bu da bizi daha güçlü hale getirir” sözlerini aktardı ve yakın gelecekte yayımlanacak ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu’nda da Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlalleriyle ilgili görüşlerini açıklayacaklarını bildirdi.

7 Haziran genel seçimleri öncesinde kampanya sürecini ilgiyle izlediklerini belirten büyükelçi, başkanlık sistemi konusunda ise ABD’nin farklı devletlerle müttefiklik ve ortaklık ilişkisi bulunduğunu hatırlatarak, “Bunlar farklı sistemler olabilir. Sistemden ziyade temel özgürlüklerin altının çizilmesi önemli. Sistemlerin ne noktaya kadar denge ve denetleme mekanizmalarına izin verdiği önemli. Bu da yönetimin herhangi bir kolunun oransız bir güç kullanmasını önler” diye konuştu.

Büyükelçi çözüm sürecinde yaşanan kopukluklar hakkında ABD’nin yaklaşımını da “Biz bu sürecin çatışmaya dönüşmesini istemiyoruz. Tüm tarafların bu sürece bağlı kalmasını istiyoruz” sözleriyle değerlendirdi.  Bass ayrıca, “Türk vatandaşlarının en son ihtiyacı olan şey Türkiye’de veya bölgede yeni bir çatışma.” dedi.

Ankara’nın Fethullah Gülen için yaptığı iade başvurusu hakkında ise, “ABD’de ikamet eden yabancı vatandaşlarla ilgili davalar söz konusu olduğunda, bize sunulan kanıtlara dayalı, çok titiz, adil ve tarafsız bir süreç uygularız… Herkesin adli sürecin şeffaf ve tarafsız işlediğinden emin olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.