ABD Barolar Birliği, Türkiye’deki ‘cadı avı’nı kınadı

ABD Barolar Birliği, Türkiye’deki ‘cadı avı’nı kınadı

Amerikan Barolar Birliği (ABA) Türkiye’de yargı mensuplarına karşı devam eden ‘cadı avı’nı sert bir dille kınadı.

ABA Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra üç binden fazla avukat, savcı ve hakimin herhangi bir kanıt göstermeden gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 400 binden fazla üyeye sahip olan ABA, oy birliği ile kabul ettiği karar tasarısında, herhangi bir delil göstermeden gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılması istendi.

Massachusetts Barolar Birliği (MBA) tarafından gündeme getirilen ve bütün üyelerin oyları ile kabul edilen karar tasarısında “OHAL döneminde, insanların mal varlıklarına el konulması dahil, insan hakları zorunluluklarını yerine getirmesi, işkence yasaklarına karşı saygı gösterilmesi, ifade ve basın özgürlüğünü uyulması gerekiyor” denildi.  

Amerikalı hukukçular, ‘insanlara adil duruşmanın sağlanmasının insan haklarının zorunluluğu’ olduğuna dikkat çekti.

Tasarıda, “Suç işlediklerine dair her hangi bir kanıt gösterilmeden tutuklanan hakim, avukat, savcı, gazeteci ve diğerlerinin bir an önce serbest bırakılması gerekir” ifadelerine de yer verildi.

Hukukçuların görevlerinden uzaklaştırılmadan önce ‘adil yargılanması’ ve ‘uluslararası standartlara’ uyulması uyarısı yapıldı.

Karar tasarısında, Türkiye’de yaşanan olayların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (ECHR) uyması konusunda, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne (SGCE) gerekli bilgilerin aktarıldığına dikkat çekildi.

Massachusetts Bölge Başsavcılığı Kıdemli Avukatı Kevin J. Curtin karar tasarısıyla ilgili olarak, “Dünyadaki insanlar bizi takip ediyor. ABA ne yapıyor? İşte biz bunu yapıyoruz. Adaletin yanında duruyoruz” dedi.

Tasarının kabul edilmesinden sonra konuşan George Washington Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Stephen Saltzburg, ABA’nın her şeyi yapamayacağını, buna politikalarının izin vermediğini ancak bu durumun hiç bir şey yapmayacakları anlamına gelmediğini belirtti.

Prof. Dr Saltzburg, “Gönderdiğimiz mesaj Türk liderleri tarafından duyulmayabilir ama karanlık hücrelerde gözaltına alınan avukat ve hakimler var. Adalet ışığı bu hücrelere ulaştığında, bu mesajımız o insanlara ulaşacaktır” dedi.

Tasarıya herhangi bir üyenin itiraz etmemesi dikkat çekti. ABA daha önce tutuklamalarla ilgili kınama mesajı yayınlamıştı.

Amerikalı hukukçular, tasarıda Türkiye’de devam eden ‘cadı avı’ ile ilgili gelişmeler hakkında geniş bilgiler verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.