ABD Adalet Bakanı Barr, Trump’la ters düştü: Seçim sonucunu etkileyecek bir hile bulamadık

ABD Adalet Bakanı Barr, Trump’la ters düştü: Seçim sonucunu etkileyecek bir hile bulamadık

ABD’de 3 Kasım’da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre seçimleri kaybeden Başkan Donald Trump, hile yapıldığını iddia ediyor ve hala yenilgiyi kabul etmiş değil. Barr’ın açıklamaları, yenilgiyi kabul etmeyen Trump’a büyük bir darbe olarak görülüyor.

3 Kasım’daki seçimlerden beri, Trump temelsiz yaygın seçim hilesi iddialarında bulunuyor ve Trump’ın hukuk ekibi, Biden’ın seçilmesi için uluslararası bir komplo düzenlendiği iddialarını dile getiriyor. Ancak Trump’ın kampanya ekibi hukuki itirazlardan bir sonuç alamadı.

Adalet Bakanı Barr, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, oy verme makinelerinin oyların Biden’a gitmesi için önceden programlandığı iddialarına atfen “Sistem genelinde bir hile iddiası oldu ve bu da makinelerin seçim sonuçlarını etkilemek için programlandığıydı” dedi.

“İDDİALARI DESTEKLEYECEK KANIT YOK”

Barr, Adalet ve İç Güvenlik Bakanlıkları’nın bu iddiayı araştırdığını ve “şu ana dek bunu destekleyecek herhangi bir şey görmediklerini” belirtti.

Adalet Bakanı Barr aldıkları suç duyuruları ile bilgileri, savcıların ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) incelediğini; ancak seçimlerin sonucunu değiştirecek bir delile rastlamadıklarını söyledi.

Barr, “Seçimde farklı bir sonucun ortaya çıkmasına yol açabilecek ölçüde bir usulsüzlük bugüne kadar görmedik” dedi.

Adalet Bakanı William Barr Başkan Trump’a çok yakın isimlerden biri olarak biliniyor.

TRUMP EKİBİNDEN ADALET BAKANI BARR’A TEPKİ

Barr’ın açıklamalarına tepki gösteren Trump kampanyasının avukatları Rudy Giuliani ve Jenna Ellis ise yaptıkları ortak açıklamada, “Adalet Bakanı’na tüm saygımızla, fikirleri önemli seçim usulsüzlükleri ve sistemik hile kanıtlarına yönelik bilgi ya da soruşturmadan mahrum görünüyor” dedi.

Barr seçimde hile yapılmadığını söyleyen ilk üst düzey ABD’li yetkili değil.

ABD Sibergüvenlik ve Altyapı Güvenliği Kurumu’nun Başkanı Chris Krebs de, Trump’ın hile iddialarına karşı çıkmasından sonra görevden alınmıştı. Krebs “2020 seçimlerinin Amerikan tarihinin en güvenli seçimi olduğunu” söylemişti.