20 çocuk katili Lanza, Breivik’i kendisine rakip mi aldı?

20 çocuk katili Lanza, Breivik’i kendisine rakip mi aldı?

Bir ilkokulu basarak 20 çocuk ile 6 yetişkini öldürdükten sonra intihar eden Adam Lanza’nın Norveç’te 77 kişiyi katleden cani Andres Behring Breivik’i kendine rakip aldığı ileri sürüldü.

Haberi ismini açıklamadığı bir emniyet mensubuna dayandıran CBS televizyonu Connecticut eyaletindeki Newtown kasabasında bulunan Sandy Hook İlkokulu’na silahlı baskın yapan Lanza’nın Breivik’ten daha fazla insan öldürmek için yola çıktığını iddia etti.

Amerikan tarihinin ikinci en kanlı okul baskınını düzenleyen Lanza, 14 Aralık günü önce tartıştığı annesini, ardından Sandy Hook İlkokulu’nda yaşları 6 ila 7 arasında olan 20 çocuk ile burada görevli 6 öğretmen ve çalışanı öldürmüştü.

CBS haberinde, katliamdan sonra intihar eden Adam Lanza’nın ilkokula baskın düzenlemeden önce 77 insanı 22 Temmuz 2011 tarihinde katleden Breivik’ten daha fazla kişiyi öldürmek amacıyla yola çıktığı belirtti. Lanza, Breivik’i kendsine rakip olarak belirlediği de haber de ileri sürüldü. Lanza için ilk defa ortaya atılan bu iddiayı CBS televizyonu ismini açıklamayan güvenlik görevlisi dışında başka bir kaynakla destekleyemedi.

 

Breivik, yaptığı katliamdan sonra polise teslim olmuş ve çıkarıldığı mahkeme tarafından yalnızca 21 yıl mahkum edilmişti. Müslüman düşmanı olan Breivik, katliam öncesi hazırladığı manifestosunda  Robert Spencer, Daniel Pipes gibi İslam düşmanlıkları ile tanınan kimselerden çok etkinelndiği belirlenmişti.


CBS haberine Connecticut eyalet polis sözcüsünden de yalanlama geldi. Sözcü, bunun sadece spekülasyon oluşturmak için ortaya atılmış iddia olarak niteledi.

CBS’e konuşan Newtown’da görevli iki polis memuru da Lanza’nın ilkokula saldırmasının nedeni olarak, ‘‘En kolay hedefti ve insanlar bir aradaydı’’ diye açıkladı.

 

Lanza’yı katliama yönlendiren Breivik mi yoksa annesi ile birlikte kaldığı evin bodrum katında bulunan birçok sayıdaki şiddet içeren video oyunları mı henüz bilinmiyor. Ya da Lanza’yı başka nedenler mi katliam için motive etti henüz bilinmiyor.  


CBS televizyonun ortaya attığı Lanza-Breivik rekabeti CNN gibi diğer haber kanallarında da fazla ciddiye alınmadı. Haberin yalnızca bir güvenlik görevlisine dayandırılması ve bu kişinin de ismini kamuoyundan gizlemesi Lanza’yı katliama götüren sebepleri izahta yetersiz olarak değerlendirildi.

Adam Lanza’nın yol açtığı tramva Amerikan kamuoyunda hala canlı. Katliamda yaşları sadece 6 ila 7 olan çocukların hedef alınması Amerika’da ilk defa anayasal hak olan silah edinme konusunda ciddi tartışmaları da beraberinde getirdi. Başkan Barack Obama’da silah edinmede kısıtlamaya gidilebilmesi için zaman zaman seçim kampanyası gibi eyalet eyalet dolaşarak halk ile buluşuyor ve Kongre üzerindeki baskıyı arttırmaya çalışıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.