17 Aralık fezlekesi resmen Amerikan adalet sisteminde

17 Aralık fezlekesi resmen Amerikan adalet sisteminde

İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın yargılandığı davada New York Federal Başsavcısı Preet Bharara 17 Aralık fezlekesinin tam tercümesini sisteme ekledi.

Zarrab’ın elektronik postalarının aranması için 2014 yılında mahkemeye başvurulması ve bu başvuruda 17 Aralık fezlekesinin kullanılmasına Reza Zarrab’ın avukatları itiraz etmişti.

Avukatlar ayrıca 17 Aralık fezlekesinin bir internet sitesinden alındığını ve doğruluğunu Türk Adalet Bakanlığı’na sormak gerektiğini belirtmiş, arama emri için yapılan başvuruyu Türkiye ile paylaşmak için izin istemişti.

Bharara ise bu başvuruya verdiği cevapta 17 Aralık fezlekesinin bir çok açıdan doğru olabileceğini belirtti. Öncelikle çok titiz ve her adımın yazıldığını anlatan Bharara bunun genelde polisler tarafından alışılan bir teknik olduğunu söyledi.

Preet Bharara ayrıca belgelerin üzerindeki numaraların savcılığa ait olma ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtti. Bharara kendilerinin yaptığı araştırma sonuçlarının da 17 Aralık fezlekesi ile örtüştüğünü mahkemeye sunduğu dilekçede yazdı.

Savcılık 2014 yılındaki başvuru öncesi İstanbul’da görevli bir FBI ajanının da fezlekenin doğru olduğunu kendilerine söylediğini yazdı.

Bunlara ek olarak Bharara 17 Aralık fezlekesinin tamamının İngilizce çevirisini de delil olarak sundu. Böylece 17 Aralık fezlekesi resmi olarak Amerikan federal adalet sistemine eklenmiş oldu.

Polis ve savcılar görevden alındı

Preet Bharara 17 – 25 Aralık süreci sonrasında 4000 polis ve savcılın görevden el çektirildiği veya sürüldüğünü aktardı. Bu sebeple fezlekenin doğruluğunun tam bilinmediğini de belirtti. Bharara fezlekenin kabul edilmemesi halinde bile Zarrab’ın iş ilişkileri ve ortaklarının arama emri için verilen dilekçede yer aldığını, bu bilgiler ışığında da emri alacaklarını ifade etti.

17 Aralık fezlekesindeki delillerin bugüne kadar kimse tarafından somut olarak çürütülemediğini de yazan Bharara, Meclis’te telefon görüşmelerinin delil olamayacağı açıklaması ile fezlekeye itirazedildiğini hatırlattı.

Zarrab’ın avukatlarının verdiği gazete kupürleri ve açıklamaların 2014 tarihinden sonraya ait olduğunu belirten savcılık, bu belgelerde bile delilleri geçersiz kılacak yeni bulgular olmadığını anlattı.

Bharara gazete kupürlerine ilişkin bölümde Sabah gazetesinin spekülasyon haberler yaptığı, kendisinin Türkiye’de Gülen taraftarları tarafından yedirilip içirildiği gibi yalan haber yazdığını belirtti. Savcı ayrıca 17 Aralık fezlekesini Can Dündar’ın sitesinden aldığını aktarıp Türkiye’de basına yapılan baskıları da yazdı.

BRAFMAN REDDETTİ

Yargıç Richard Berman, Reza Zarrab’ın avukatlarının arama emri için yapılan başvuruyu Türkiye ile paylaşma isteğini reddetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.