Yunan katedralinde Ramazan iftarı

Yunan katedralinde Ramazan iftarı

Pacifica Enstitüsü; Los Angeles’in en büyük Yunan kilisesi olan  Saint Sophia Katedrali’nde Ramazan Dostluk İftar Yemeği düzenledi.

Yemeğin hedefi Türkler ve Yunanlılar arasında dostluklar geliştirip, hep beraber Ramazan ayını kutlamaktı. Program Saint Sophia Yunan Katedrali’nin ev sahipliği yaptığı İstanbul’un Rum Mimarları sergisi gezilerek başladı.

Los Angeles Halkla İlişkiler Komisyonu, Kıdemli Plan Analisti Joumana Silyan-Saba Los Angeles’da böyle güzel bir toplantı düzenlenmiş olmasından memnuniyetini ifade eden kısa bir konuşma yaptı.

IMG_9864Bu yemek için farklı dinlerin ve toplumların nasıl bir araya getirildiğini takdir ettiğini belirtti. Joumana , “Barış pasif değil, aktif bir şeydir” diyerek insanların birbirlerine karşı anlayış kazanmaları ve sonunda barışı inşa etmeleri için somut bir şeyler yapılmaları gerektiğini ifade etti. Joumana, Yunanları ve Türkleri bir araya getiren bu insanlardan dolayı Los Angeles’ın çok şanslı olduğuna inandığını söyledi.

Diğer bir sıcak karşılama konuşması, Ramazan’ın iftar yemekleri sayesinde farklı dinlerden insanları bir araya getirdiğini söyleyen Rahip Bakas tarafından yapıldı. Bakas konuşmasında, “Farklı görüşlerimiz ve fikir ayrılıklarımız olmasına rağmen bu yemek beraber çalışmamızı sağladı. Çatışmadan, beraber çalışma aşamasına geçmemiz gerekiyor” dedi.

Misafirlerin çoğunun İstanbul’dan geldiğini ve bu programla da iş birliğinin kutlandığını ifade edildi. Bakas sözlerini, “Anlaşmazlıklarımızı bir kenara bırakıp, sevgi ve barış için bir araya gelmemiz gerekiyor” şeklinde bitirdi.

İftar başladıktan sonra Ramazan ayını anlatan kısa bir video gösterimi yapıldı. Videoda oruç tutmanın İslam’ın beş şartından biri olmasının yanında iradenin manevi temizliği de olduğu anlatıldı.

Misafirler birbirleriyle tanışıp, tanımadıkları insanlarla beraber otururken leziz yemeklerin ve arka planda Lucas’ın çaldığı Buzuki’nin tadını çıkarmaya devam etti.

IMG_9807Daha sonra Rahip Franc kısa bir dua okudu. Rahip Bakas ilahi söyledi ve misafirler alkışlarla ilahiye eşlik ettiler.

Müslüman bir akademisyen olan Dr. Sophia Pandya ise konuşmasında sonunda tüm insanların aynı yere gideceğinden ve bir araya gelip birbirimizi anlamaya çalışmanın muhteşem bir şey olduğundan bahsetti.

Son konuşmayı FBI Terörizmle Mücadele Birimi Yöneticisi Steve Wooley yaptı. Yunanlılarla Türkler arasındaki bariz tarihi problemlere rağmen, iftar yemeği için barış içinde bir araya getirildiklerini ve hiçbir şiddetin yaşanmadığını hatırlattı. Bir FBI ajanı olarak sürekli tehditler duyduğunu, bu toplantıların toplumların barışa yönelik attığı büyük adımlar olduğunu belirtti.

Etkinlik misafirlerin aşçılara teşekkürleriyle sona erdi. Rahip Bakas teravih namazı için katedralin basketbol sahasını kullanıma sundu.

Misafirler birbirleriyle ettikleri dostça sohbetlerden dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler ve bir defa daha barışın sürdürülebilir olduğunu belirttiler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.