‘Türkiye’nin ekonomik kalkınması’ seminer konusu oldu!

‘Türkiye’nin ekonomik kalkınması’ seminer konusu oldu!

Türk Etüdleri Merkezi, Türk Amerikan Kültür Merkezi’nin de yardımı ile, Türkyie’nin son 10 yıldaki mucizevi ekonomik kalkınması üzerine Wisconsin Üniversitesi Madison kampüsünde bir seminer düzenledi.   01wisconsin1Seminerin konuşmacısı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye’nin kalkınmasının tesadüfi olmadığını vurguladığı konuşmasında, “Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketlere her türlü kolaylığı sağlıyoruz. 15 ülkede değişik alanlarda temsilcimiz var. Sektörel ve şirket bazlı global analizler sonucunda cazip teşvikler sağlıyoruz! Bu planlı ve kararlı çalışmalarımız sonucunda son 10 yılda Türkiye’ye yapılan yabancı direkt yatırım miktarı 120 milyar doların üzerine çıktı; bu rakam ondan önceki toplam 50 yılın yabancı direkt yatırım miktarından kat be kat daha fazla.” dedi. Türkiye’nin artık önemli bir eşiği başarıyla aştığını belirten İlkar Aycı, artım yatırım olsun da ne olursa olsun mantalitesi ile yabancı yatırımcıyı çekmeye çalışmıyoruz. Kaliteyi de gözetiyoruz ve araştırma geliştirme merkezlerini de Türkiye’de kurmayı kabul eden şirketlere öncelik verdiklerini belirtti.

“Avrupa Birliği krizle boğuşurken nasıl oluyor da Türkiye son 10 yılda gayri safi milli hasılasını üç katına çıkartabildi?” sorusuna, “Kısaca komşularımızla ticaretimizi daha fazla geliştirerek ve bunun ötesinde ticaret yaptığımız ülkelerin çeşitliliğini arttıracak.” cevabını verdi. Bu ülkeler bizim güneyimizdeki ülkeler doğumuzdaki ülkeler olunca yaygaralar kopartıyor ama bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bizim ekonomik kalkınma ve halkımızın refahı için her türlü imkanı değerlendirmemiz lazım. Buna doğumuzdaki ülkeler de dahil” dedi.

Tarihçi Kemal Karpat’ın “Orta vadede Türkiye’nın sıkıntısı enerji olabilir mi?” sorusuna ise “Kesinlikle üzerinde çok çalıştığımız bir konu. Hem enerji aldığımız ülkeleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz hem de ülke içinde de enerji tasarrufu bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz.” dedi.  Şu an yüzde 50’nin üzerinde olan doğal gaz kaynaklı enerji üretiminin yüzde 10’unu nükleere yüzde 35’ini de yenilenebilir enerjiye dönüştürmek istediklerini ifade etti.

Gecenin sonundaki resepsiyonda ise İlker Aycı, Tarihçi Dr. Kemal Karpat, Chicago Başkonsolosumuz Fatih Yıldız ile Wisconsin Üniversitesi’ndeki Türk Etüdleri Merkezi’nin önemi üzerine konuşma fırsatı buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.