Türk aileler, Ramazan ayında öğrencileri yalnız bırakmıyor

Türk aileler, Ramazan ayında öğrencileri yalnız bırakmıyor

Amerika’da yaşayan Türk aileler, Ramazan ayı boyunca gurbette okuyan öğrencileri iftar sofralarında ağırlamak için adeta birbiriyle yarışıyor. Memleketlerinden binlerce kilometre uzakta dili, dini ve  kültürü farklı bir ülkeye eğitim icin gelen gençlere kapılarını açan aileler, Ramazan heyacanını doyasıya yaşıyor. Türkiye’de kurulan iftar sofralarının özlemini duyan gençler ise bu davetler sayesinde özlemlerini bir nebze de olsa azaltmaya çalışıyor.

 

47 yıldır New Jersey’de yaşayan Necdet Tabaru (70), her yıl Ramazan ayında öğrencileri ağırlayan esnaflardan sadece biri. Yıllardır öğrencilerle birlikte iftar sofrasına oturmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Tabaru, “Hayatta olduğum sürece öğrencileri soframdan eksik etmek istemiyorum. Bu sofralar evimizin bereketi” diyor. Yaklaşık yarım asır önce ABD’ye yerleşen Kırım kökenli Tabaru, son yıllarda artan öğrenci sayısının kendilerine sunulmuş bir nimet olduğunu ifade ediyor. “1980’li yıllara kadar Ramazan’da misafir edecek kimse bulamazdık” diyen Türk esnaf, 1995’ten sonra Türk nüfusunun artması ile birlikte iftarların çok daha zevkli geçtiğini söylüyor. Tabaru, “Daha önce  iftara davet edecek insan bulamazken şimdi öğrencilere iftar verebilmek için sıra bekliyoruz. Bu çok mutluluk verici bir durum. Allah misafir öğrencilerin eksiliğini vermesin.” diyor. 

 

ORAK9422Ramazan ayının gelişi ile ayrı bir heyecan yaşadıklarını ifade eden Kırım kökenli Türk, evinde ağırladığı öğrencilere, misafirden çok kendi çocukları gibi ehemmiyet gösteriyor. Tabaru duygularını şu sözlerle ifade ediyor: “Artık günümüzdeki Ramazanlar çok daha zevkli geçiyor. Bir yandan camilerde kılınan teravihler, diğer yandan evinize gelen misafirler. Bunlar insana çok daha farklı bir Ramazan yaşatıyor. Biz de elimizden geldiğince bu Ramazan sofralarını kurmaya devam edeceğiz.”

 

Kurulan iftar sofralarında Anadolu’nun her yöresinden öğrenci bulmak mümkün. Türki cumhuriyetlerden gelen arkadaşları da bazen Anadolu’dan gelen öğrencilere katılıyor. İftar davetlerine katılan New Jersey Teknik Üniversitesi  (NJIT) öğrencilerinden Ali Erşen, gurbette Türk ailelerinin yakın ilgisini görmenin kendilerine büyük mutluluk verdiğini söylüyor. Yıllardır Ramazan ayını ailesinden ayrı geçiren Erşen, özenle hazırlanan yemeklerin yanı sıra, evsahiplerinin misafirperverliği ve samimiyetinden çok memnun.

 

Bir başka öğrenci Okan Özkan ise, her Ramazan annesinin yemeklerine büyük özlem duyduğunu fakat Türk ailelerin iftar davetleri ile gurbette çok daha farklı bir iftar yaşadıklarını belirtiyor. Ramazan boyunca her akşam iftara davet edildiklerini hatırlatan Özkan “ABD’de her gün bir iftar yemeğine davetli olacağımı düşünmezdim. İnsanların öğrencilere bu kadar ilgi göstermesi beni çok şaşırttı. Hatta bazı akşamlar, iftar davetlerimiz çakışıyor. Gurbette bizi yanlız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.” diyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.