Teksas’ta renkli Nevruz şöleni

Teksas’ta renkli Nevruz şöleni

Houston son yılların en coşkulu ve renkli Nevruz Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Şehirde faaliyet gösteren Shanraq Kazakh Vakfı ve Azerbeycan Alliance’ın (Alyanz) hafta sonu ortaklaşa düzenlediği 2016 Nevruz Festivali sekiz bin kişilik bir katılımla gerçekleşti.

Turquoise Center ve Raindrop binalarının bulunduğu külliyede gerçekleştirilen festival için kurulan özel sahnede Türkiye, Orta Asya ve Balkanlardan gelen sanatçılar konserler verdiler. Ayrıca ABD’de yaşayan Ahıska, Boşnak ve Kazak cemiyetlerinin ikinci nesil evlatları halk oyunları gösterileri yaptılar.

nevruz2Şölende Azerbaycan, Afganistan, Bosna, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Ahıskalı vatandaşların hazırladığı standlar yoğun ilgi çekti.

Anadolu, Balkan, Akdeniz, Kafkas, Orta Asya ve Ortadoğu mutfaklarına ait çok çeşit gıda ve yemeklerin bulunduğu standlar önünde kuyruklar oluştu. Özellikle yıllardır festivalin gediklisi olan Bosnalıların kuzu eti ve çevapi ikram ettikleri iki çadır önünde çok sayıda kişi toplandı.

Boşnaklar iki günde 10 koyunu kömür ateşinde çevirerek sattılar. Hanımların haftalardır uğraşarak hazırladıkları ev mantıları, sarmalar, gözlemeler, baklava, kadayıf, tulumbalar iştahla tüketildi. Houston’daki Türk lokantaları Turquois, Nazif Grill, Star Bakery, DNR, Turkish Cuisine ve Türk bakkalı Acacia Market yeni müşterilerle buluşma imkanı buldu.

Festivalin yiyecekler kadar cazip bir yönü de sahnesiydi. Teksas’ın ünlü hiphop sanatçı ve sunucularından Rocko Steady Uluslararası Dil Festivali sonrası bu şölenin sunuculuğunu da ücretsiz üstlendi. Steady son albümü “Do Better City” albümünden “Love” (Sevgi) isimli eserini de seslendirdi.

İki gün üst üste sahne alan Gökmen anlamlı mesajlar verdi. “Ben çaldığımı söylüyorum, bazıları çaldığını söylemiyor” sözleri tebessüme yol açan Gökmen bir ara, “Lütfen şu sahneye verdiğiniz dumanı kesin, Zaman gazetesi önünde yediğimiz gaz bombalarını hatırlatıyor” sözleri de alkışlandı. Yusuflara Selam Olsun eserini söylerken Hidayet Karaca ismini zikreden sanatçı yoğun alkış aldı.

Program sonrası Gökmen albümünü imzalayıp, hayranlarıyla fotoğraf çektirdi.

Festivale şeref konuğu olarak katılan protokol isimler Rodney Ellis, (State Senator, Texas House), Gene Wu, (State Representative, Texas House), Chris Brown, (Comptroller, City of Houston), Mike Laster, (Council Member, City of Houston), Neeta Sane, (Board Member, Houston Community College) topluca kurdele keserek resmi açılışı gerçekleştirdiler.

nevruz1Katılımcı misafirler arasında stand açan milletlerin dışında beyaz ABD’liler, AfroAmerikalılar, Hispanic, Arnavut, Pakistanlı, Hindli, Bangladeşli ve Arap davetliler de göze çarptı. Yiyecek standları, canlı müzik, Amerikalı öğrencilerin seslendirdiği Türkçe şarkılar, şiirler, çocuklar için oyunlar, yüz boyama oldukça ilgi çekti.

Misafirler arasında sayılan milletlerin dışında beyaz ABD’liler, AfroAmerikalılar, Hispanic, Arnavut, Pakistanlı, Hindli, Bangladeşli, Arap ve Türk davetliler de göze çarptı.

Bu yılki Nevruz Festivali’nde ilk kez minik helikopter kamera kullanıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.