TCC iftarına katılan New Jersey Başsavcısı Fishman’dan anlamlı mesaj

TCC iftarına katılan New Jersey Başsavcısı Fishman’dan anlamlı mesaj

Merkezi Palisade Park’ta bulunan New Jersey Türk Kültür Merkezi (TCC) gönüllüleri, eyalet çapında görev yapan kamu görevlileri, belediye başkanları ve üst düzey bürokratlara iftar yemeği verdi.

Peace Island Institute (PII) ile TCC tarafından Hudson Nehri kıyısında bulunan Chart House’da ortaklaşa düzenlenen iftar programı farklı dinlere mensup insanları bir araya getirdi.

New Jersey TCC Direktörü Oğuzhan Şentürk’ün sunuculuğunu üstlendiği programın açılış konuşmasını PII New Jersey Direktörü Ercan Tozan yaptı. Programın başında Orlando’da geçen haftasonu menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybedenler anıldı. Şentürk, saldırı nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirdi. 

Daha sonra davetliler ezanın okunmasından sonra iftarlarını açtı.

paul fishmanİftara katılan New Jersey Federal Başsavcısı Paul Fishman, dini suçlayan anlayışa karşı olduklarını söyledi.

Orlando’da meydana gelen silahlı saldırıda mağdur olanların yanında olunması gerektiğini belirten Başsavcı Fishman saldırıyı gerçekleştiren kişiyi konuşmak yerine şahsın mensup olduğu dinin tartışılmasının doğru olmadığını belirtti.

Fishman, “Bu toplum çok iyi biliyor ki bu tarz terörist saldırılar olduğu zaman insanlar, sadece olayı gerçekleştirene bakmıyorlar, barış dinini, nefret dini olarak suçluyorlar. Buna (anlayışa) kesinlikle toleransımız yoktur” dedi.

Bu geceye iftara katılanların birbirini tanımak için yıllardır bir araya geldiklerini belirten Başsavcı, “Hepimiz biliyoruz ki dinini yaşayan insanlardan kötülük gelmez ve nefret söylemi ile hareket etmez” diye konuştu.

Göreve ilk geldiği günlerde Müslüman toplumunu ziyaret ettiğini, kolluk kuvvetleri olarak neler yapabileceklerini ve neler yapamayacaklarını anlattığını hatırlatan Fishman, o dönem oğluyla yaşadığı bir diyaloğu şöyle anlattı: “ İlk iftara gideceğim akşam, 14 yaşındaki oğlum nereye gittiğimi sordu, bende Müslümanlarla iftar yapmaya gittiğimi söyledim. Neden diye sordu? Bende bu iftarlara gitmemiz çok önemli, insanlarla tanışıp bir araya geliyoruz dedim. Bazı insanların sırf Müslüman olduğu için suçlandığını söyledim. O da bana, ‘Ama bu çok ‘aptalca’” cevabını verdi.”

“Bu bakış açısının aptalca olduğunu söylemek için bu akşam burda olduklarını” belirten Fishman, herkesin insanların birbirini anlamasına yardımcı olması gerektiğini söyledi.  Amerika’da insanların farklı dinlere ve ırklara mensup olmasının önemli olmadığını kaydederek “ABD’de bir kesime (Orlando) saldırı yapıldığı zaman, hepimize yapılmış bir saldırı olarak görmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Bergen Bölge Şerifi Michael Saudino, herkesimden insanların birada olduğu ortamda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iftarı organize edenlere teşekkür etti.

PII’nın kuruluş amacını anlatan Ercan Tozan, insanların birbirlerini anlaması ve aralarında köprü kurması amacıyla programlar düzenlediklerini belirtti. Sadece Ramazan da değil, yıl içerisinde etkinlik yaptıklarını belirten Tozan,insanları ziyaret ederek kapılarını çaldıklarını söyledi. Tozan, çocuklara barış ve huzur dolu bir ortam bırakmak için herkesin çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Yıllardır North Jersey bölgesinde yaptığı diyalog faaliyetleri ile tanınan Khaja Moinuddin isimli Müslüman bir katılımcı, düzenlenen iftar programınını ‘harika’ bir etkinlik olarak niteledi. İnsanların bir araya gelerek birbirlerini daha iyi anlama fırsatını bulduklarını belirten Moinuddin, PII ve TCC gibi kurumların bunu çok iyi bir şekilde yaptıklarını söyledi.

tcc iftar1Programa Başsavcı Yardımcısı David Frankel, Bergen Bölge Şerifi Michael Saudino, Bergen Bölge İdarecisi John Hogan, Palisades Park Belediye Başkanı James Rotundo, Weehawken Belediye Başkanı Richard Turner, Kearny Belediye Başkanı Alberto G.Santos, Bergenfield Belediye Başkanı Norman Schmelz, Westwood Belediye Başkanı John Birkner, Emerson Belediye Başkanı Lou Lamatina, Tenafly Belediye Başkanı Peter Rustin, Montvale Belediye Başkanı Mike Ghassali Alpine Belediye Başkanı Paul Tomasko ve Müslüman toplumundan çok sayıda davetli katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.