Senatör Ayotte: Azerbaycan ile ilişkilerimiz çeşitlenerek artıyor

Senatör Ayotte: Azerbaycan ile ilişkilerimiz çeşitlenerek artıyor

New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, Azerbaycan ile ABD arasında 22 yıldır devam eden ilişkilerin her yıl çeşitlenerek arttığını söyledi.

Azerbaycan Dostları Birliği (AFAZ) tarafından başkent Washington’da bu yıl 3. kez gerçekleştirilen ABD-Azerbaycan Kongresi’nde konuşan Senatör Ayotte, ayrıca Azeri hükümetini insan hakları, basın hürriyeti gibi konularda uyarıda bulundu.

Kongre’nin öğle yemeği programına katılan Ayotte, Azerbaycan ile ABD arasında 22 yıldır devam eden ilişkilerin her yıl çeşitlenerek arttığını belirtti. Azerbaycan’ın Kosova, Afganistan ve Irak’ta sağlamış olduğu askeri desteğin çok değerli olduğunun altını çizen Ayotte, ”Şimdi de Azerbaycan’ın enerji ve enerji güvenliği konusunda sergilemiş olduğu liderlik, dünya için enerjide yeni fırsatlar sunmakta” diye konuştu.

 

Azerbaycan’ın enerji nakil hattının inşası ve sağlanması açısından dünyaya yeni alternatif sunduğunu aktaran Ayotte, Güney Enerji Koridoru’nun bu bakımdan çok önemli olduğunu ifade etti. Bu koridor ile Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığından önemli ölçüde kurtulacağını kaydeden Ayotte, bunun ekonomi kadar güvenlik açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

Dostların birbirine karşı dürüst olması gerektiğini savunan Senatör Ayotte, Azerbaycan’ı insan hakları, basın hürriyeti ve barışçıl gösterilere karşı daha saygılı olması gerektiği yolunda uyardı. ”Dostçe ve dürüstçe ifade etmem gerekirse Azerbaycan’da insan hakları mevzusu ABD’yi kaygılandırmakta” diyen Ayotte, Azeri hükümetini özel mülkiyet ve daha adil seçimler konusunda da duyarlı olmaya çağırdı.

 

Azeri hükümetinin, dile getirdiği hususları gözönüne alması takdirde iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha güçleneceğini aktaran Ayotte, ”İşbirliğimiz, ekonomik ilişkilerimiz daha da güçlenerek dünyaya daha fazla güven, daha fazla istikrar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın bağımsızlığını tehdit ettiğini belirten New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, bunu daha önce Gürcistan’da da yaptığına işaret etti.

Putin’in bir başka ülkeyi daha işgal etmesine karşı diğer ülkeleri ”sorumlu ve duyarlı” olmaya çağıran Ayotte, ”Bugün buradan açıklamak isterim ki; Başkan Putin’in işgaline karşı Senato liderleri ve üyeleri ile daha sert yaptırımlar için tasarı sunacağız. Sert yaptırımlarla Putin’in sınırları içinde kalması ve diğer ülkelerin bağımsızlığına karşı saygı duymasını amaçlıyoruz” dedi.

 

“ABD-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ ÇOK ÖZEL”

 

Senatör Ayotte’den sonra kürsüye gelen New York Eyaleti Federal Milletvekili Gregory Meeks, Kongre’ye önemli sayıda milletvekili ve senatörün katıldığına dikkat çekti. Meek, “Bu, Temsilciler Meclisi ve Senato olarak ister demokrat ister cumhuriyetçi olalım ABD-Azerbaycan ilişkilerinin bizim için kesinlikle çok özel olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da olanların herkes tarafından görüldüğü ve bilindiğini belirten Meeks şöyle konuştu; ”Rusya’nın yasadışı saldırganlığı dolayısıyla endişeli olduğunuzu biliyorum. Buradaki soru şu: Azerbaycan’ı dost olarak gören ABD’nin pozisyonu ne olacak? Burada bugün size şunu söylüyorum. ABD olarak Azerbaycan’daki dostlarımıza destek olacağımızı bilmenizi istiyorum. Ayrıca dünyanın, Azerbaycan ile omuz omuza durduğumuzu ve Rusya’dan saldırganlıklarının bunu değiştirmesine izin vermeyeceğimizden emin olmasını sağlayacağız.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.