Pasifica Enstitüsü’nden Silikon Vadisi’nde ilginç bir seminer

Pasifica Enstitüsü’nden Silikon Vadisi’nde ilginç bir seminer

Pasifica Institute’un Silikon Vadisi şubesinde  “Sosyal medya çağında toplum, kimlik ve şiddet” üzerine ilginç bir seminer düzenlendi.

Geçtiğimiz hafta Santa Clara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Rohit Chopra, Pasifica Institute’un davetlisi olarak akşam bir seminer verdi.

Seminer öncesi yenen akşam yemeğinin ardından kürsüye çıkan Doç. Dr. Chopra, insanların kimlik arayışında ve topluluk bilincinin oluşmasında şiddetin ve sosyal medyanın  etkilerini tarihten ve günümüzden çeşitli örnekler vererek anlattı.

Seminer süresince katılımcılara sosyal medya üzerinden çeşitli videolar, haberler ve resimler gösteren Doç. Dr. Chapra, farklı pekçok noktaya parmak bastı. Sunum sırasında öne çıkan en ilginç noktalar ise;

  • Toplulukların oluşmasında katalizör görevi gören, bir nevi topluluk bilincinin oluşmasını hızlandıran en önemli etkenlerden birisi “şiddet”tir.
  • Şiddete maruz kalan toplumlarda topluluk bilinci daha kuvvetlidir. Örneğin 1. Dünya Savaşı’nda Almanya’da ölen Alman asıllı Yahudiler için Almanya’da hiçbir anıt-mezar dikilmemiştir. Çünkü o dönem, Yahudilerde topluluk bilinci henüz yoktur. 2. Dünya Savaşı sırasında şiddet gören ve soykırıma uğrayan Yahudiler bu acı olaylar sonrası çok güçlü bir topluluk bilinci geliştirmiş ve birbirine kenetlenmiştir. 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da ve başka pek çok ülkede Yahudiler adına anıtlar dikilmiştir. (Aynı şekilde Ermenilerde topluluk bilinci 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan sürgün edilmeleriyle daha kuvvetlenmiştir.)
  • Yaşanan şiddetin toplumların hafızasına yerleşmesine ve topluluk bilincinin oluşmasına yardımcı olan faktörler şunlardır:
  1. Devletlerin resmi arşivleri.
  2. Sanatçı, şair ve yazarların eserleri (kitap, şiir, şarkı veya film) yani yazılı dokümanlar.
  • İnternet ve sosyal medya.

Doç. Dr. Chapra, sunumunun sonunda katılımcıların sorduğu soruları cevapladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.