New York’ta Türk Günü Yürüyüşü

New York’ta Türk Günü Yürüyüşü

ABD’nin New York şehrinde Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından düzenlenen ‘Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali’ kapsamında, Türk Amerikan toplumu, Manhattan’da yürüyüş gerçekleştirdi.

Bu yıl 35’incisi düzenlenen yürüyüşe, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve öteki Türk toplumu temsilcileri de katıldı.

BÜYÜKELÇİLER KATILMADI

yuruyus2Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik ve Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın yanısıra Türkiye’den de hiç bir hükümet yetkilisinin katılmaması dikkat çekti. Her yıl New York sokaklarında büyük gösteri yapan Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü de bu yıl ki etkinlikte yer almadı.

Yürüyüşe Laik ve Demokratik Türkiye Platformu’nun, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları damga vurdu. Laik ve Demokratik Türkiye Platformu, Samsun’dan yola çıkartılarak New York’a ulaşan dev boyutlu Türk Bayrağı ile yürüyüşe katıldı. Zaman zaman slogan atan grupla organizatörler arasında gerginlik yaşandı.

Yürüyüşte Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarının ABD’de yaşayan taraftarları da yer aldı. Uzun kuyruklar oluşturan taraftarlar, takımlarının lehine tezahüratta bulundu.

Yürüyüşe Azerbaycan, KKTC, Özbekistan ve Kırım Türkleri de destek verdi.

HER YIL DEVLETİN DESTEK VERDİĞİ YÜRÜYÜŞE BU YIL ÖDENEK AYRILMADI

Manhattan’da, Madison Caddesi ile 53. sokağın köşesinde başlayan ve Birleşmiş Milletler (BM) yakınlarındaki Dağ Hammarskjold Parkı’nda sona eren yürüyüş sırasında gazetecilere kısa  bir açıklama yapan New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, böyle bir yürüyüşü gerçekleştiren TADF’i kutladığını söyledi.

ABD’de yaşayan Türklerin, 35. Kez New York sokaklarında coşkuyla yürüdüklerini anlatan Yalçın, bir soru üzerine yürüyüş için Türkiye’den herhangi bir destek gelmediğini, organizasyonun Türk toplumu tarafından yapıldığını söyledi. “Ödenek ayrılmamasının herhangi bir sebebi var mı?” sorusuna ise Yalçın “Herhangi bir sebep yok. Böyle değerlendirildi”şeklinde yanıt verdi.

yuruyus3TADF Başkanı Atilla Pak da, konuşmasında Türk Amerikan toplumu olarak her türlü güçlüğün altından kalkacak durumda olduklarını belirterek, Türkiye’den destek almasalar da kırgın olmadıklarını söyledi. Yürüyüşün Türk Amerikan toplumunun bir bayramı olduğunu söyleyen Pak, “Türk Amerikan toplumunun birlik ve beraberliğini simgeleyen bu Türk Günü Yürüyüşü, federasyonun organize ettiği, Türk toplumunun yürüyüşüdür” dedi.

Bu yürüyüşün her yıl sürdürülmesinin önemine dikkat çeken Pak, festivalin yok edilmemesi gerektiğini söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da konuşmasında, Hatay’ın da New York gibi farklı din, mezhep ve etnik kökenlilere ev sahipliği yaptığını belirtti. Savaş, bunu tüm dünyaya göstermek için Medeniyetler Korosu ile festival katıldıklarını söyledi.

yuruyus5Yürüyüşün ardından Dağ Hammarskjold Parkı’nda New York Polis Teşkilatı’nda görev yapan Türk polisler, Amerikan Ulusal Marşı ile İstiklal Marşı’nı söyledikten sonra, şehitler için de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmaların ardından, Medeniyetler Korosu, Hülya Polat, Selim Bölükbaşı sahne aldı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.