New York’ta bu sene Türk Günü daha renkli geçti

New York’ta bu sene Türk Günü daha renkli geçti

Uzun yıllardır eleştirinin odağında olan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun (TADF) bu yıl düxenlediği 31. Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali geçtiğimiz senelere nispeten daha başarılı geçti. Yürüyüşe çoluk çocuk ellerinde Türk bayrakları ile gelen binlerce Türk, özellikle Mehteran Takımı’na büyük sevgi gösterisinde bulundu.

Etkinliğin yürüyüş kısmı yaklaşık 2 saat sürerken Türk derneklerinin yanı sıra kardeş ve akraba topluluklarının da temsilcileri de kortejde yer aldı. Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na bağlı Mehteran Takımı’nın yürüyüşü yalnızca Türklerin değil o sırada bölgeden geçen Amerikalıların dahi ilgisine mazhar oldu. Mehter Takımı’nın yürüyüşü sırasında yol kenarında bekleyen kalabalık, ‘‘Helal, helal olsun size’’ diye sevinç çığlıkları atanların olduğu gözlendi.  MG 4335

Bu yıl Türk Günü Yürüyüşü’ne katılarak renk katalnlar arasında Kızılderililer de vardı. Yaptıkları danslar ve yerel kıyafetleri ile dikkat çeken Amerikan yerlilerine Türkiye’den etkinlik için gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’da yakın ilgi gösterdi. Kızılderili saçları uzun erkek çocuğunu kucağına alıp kız diye seven Bozdağ’a kucağındaki çocuğun erkek olduğu hatırlatılınca gülmekten kendisini alamadı.  MG 4174

Kızılderili dans topluluğu dışında yine bu yılda bazı Türk futbol takımlarının Amerika derneklerinin taraftarlar gösterilerine sahne oldu. Özellikle Galatasaraylıların geçişi bu yıl ligde şampiyon olmaları nedeniyle diğer takımlardan daha görkemli oldu. Bu yıl geçtiğimiz seneler oran ile yine Amerikalıların yürüyüşde daha fazla olduğu da bir başka ayrındıydı.

Yürüyüşün sona ermesinin ardından resmi heyette yeralan Başbakan Yardımcısı Bozdağ yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, TADF Başkanı Ali Çınar, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, KKTC’nin New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafsar ve heyetteki diğer yetkililer Türk Günü Festivali’ne katılmak üzere yürüyüşün son bulduğu Dag Hammarskjold Parkı’na geçti.

 MG 4390
Etkinliğin festival bölümüne Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da eşi Zeynep Babacan ile katıldı. Festivale ayrıca Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de katıldı.

Bozdağ, binlerce insanın katıldığı etkinlikte Amerika’da yaşayan Türklere birlik çağrısında bulundu. Bozdağ şöyle konuştu; ‘‘Amerika’daki Türk toplumunun gelenekselleşmiş bulunan 31. Türk Günü Yürüyüşü’nü beraber kutladık… Bugün yürüyüşde gördüklerimi sizlerle paylaşmak isterim. Yürüyüşe katılanlara baktığımda sadece Türkiye’den gelen Türkler değil, bunun dışında Türk dünyasının dört bir yanındaki Türklerin katıldığı, sadece bunların değil akraba toplulukların da bizimle beraber yürüdüğünü gördüm.’’
 MG 4211

ARTIK YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER OY KULLANABİLECEK

TADF’ın hem Türk dünyasını hem de hem de akraba topluluklar arasında bir yakınlaşma sağlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Bozdağ, ‘‘Bunu başaran sizlere buradan teşekkür ediyorum. Birliğin olduğu yerde hayata faydalı sonuçlar olarak yansır. Nerede birlik varsa orada başarı vardır’’ dedi.

Konuşmasında Bozdağ, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının artık bulundukları ülkelerde Türkiye’deki seçimler için oy kullanabileceklerini söyledi. Bozdağ, ‘‘İnşallah 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçimini yapıyoruz. İnşallah 2015 de milletvekilliği seçimi olacak. Amerika’da yaşayan vatandaşlarımız gibi diğer yabancı ülkelerde yaşayan tüm vatandaşlarımız Türkiye’de mahallesindeki sandıkta nasıl oy kullanıyorsa öyle oy kullanma imkanı bulacak’’ dedi.
 MG 4190
Bunun dışında bir başka yenilik olarak Bozdağ, yurt dışında yaşayan Türklerin kendi örf, adet, gelenek, dil, dinlerini koruyup yaşadıkları toplumda daha çok zenginlik katabilmeleri için Yunus Emre vakfını kurarak hizmete soktuklarını dile getirdi. Şuan Yunus Emre Vakfı’nın 26 farklı ülkede hizmet etmeye başladığını hatırlatan Bozdağ, yakın zamanda da Amerika’da hizmete başlayacağını dile getirdi.
 MG 4368
SİYASETE ATILIN

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan festivale katılan Türklere özellikle siyasete atılmaları konusunda tavsiyede bulundu. Amerika’da yaşayan Türklerin kültürel, sosyal hayata girerek yaşadıkları topluma entegre olmalarının çok önemli olduğuna işaret eden Babacan, ‘‘Ancak diğer yandan kendi aranızdaki birlik beraberlikte önmeli. Sizler ne kadar birbiriniz ile dayanışma içinde olursanız o kadar güçlü olacaksınız’’ dedi.

Türk insanın Amerikan siyasetine bu zamana kadar hep uzakta durmakla eleştiren Babacan, toplulukların haklarını en iyi şekilde alabildikleri alan olarak siyaseti işaret etti. ‘‘Bugün neden Washington’da Temsilciler Meclisi’nde neden bir Türk vatandaşımız’’ yok diyen Babacan, bunu kendimize sorup bunun için çalışmak gerektiği tavsiyesinde bulundu. Avrupa’da yaşayan Türklerin her geçen yıl siyasette daha etkin hale gelmeye başladığını belirten Babacan, önümüzdeki on yıl içinde Temsilciler Meclisi’nde birkaç tane Türk görebileceklerine inandıklarını söyledi.
 MG 4200
Konuşmaların ardından Ankara Belediyesi Folklor ekibi bir gösteri yaptı. Festivalin yapıldığı parkın mutelif yerlerinde kurulan çadırlarda satılan simit, poğça, gözleme, döner, ayran, yeşil erik, çiğ köfte ile çeşitli yiyecek satan çadırların önünde kuyruk eksik olmadı. Festival Türkiye’den gelen sanatçıların sahne almasının ardından son buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.