New York Eyalet Meclisi’nde “Türki Milletler Günü” düzenlendi

New York Eyalet Meclisi’nde “Türki Milletler Günü” düzenlendi

ABD’nin New York eyaletinin başkenti Albany’de hizmet veren Türk Kültür Merkezi (TCC) ve Türk Amerikan Dernekleri Konseyi (CTAA) tarafından ortaklaşa düzenlenen “9. Geleneksel Türki Milletler Günü” büyük bir katılımla New York Eyalet Meclisi’nde gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan TCC New York Başkanı Sadri Altınok, “Amacımız, Türki milletleri ile New York’taki seçilmişleri bir araya getirerek tanıştırmak. New York’taki çok kültürlülüğe biz de bu şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Etkinliğe New York Valisi Andrew Cuomo adına katılan New York Dışişleri Bakanı Cesar A.Perales, Vali’nin bütün grupları, özellikle Türki milletleri tek şemsiye altında toplayan bu organizasyonu çok takdir ettiğini iletti. Vali’nin gönderdiği mesajı okuyan Perales, Cuomo’nun Türk toplumunun yaptığı çalışmaları takip edip, tebrik ettiğini söyledi. Bakan Perales, “Türk toplumunun burada birçok yerde iş yeri var. İş gücüne katkıları var. Türk toplumunun buraya gelip yaşaması ve New York’un bir parçası olması bizim için çok önemli.” diye konuştu. Her yıl bu etkinliği dört gözle beklediklerini vurgulayan Dışişleri Bakanı Perales, “Buradaki etkinliklerde toplum liderlerinin yanında insanlarla bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Bu bir gerekliliktir. Türki grupların daha güçlü hale geldiğini görüyoruz. Bizimle irtibatlarını devam ettirmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Programa katılan milletvekilleri adına konuşan New York Eyalet Milletvekili Kevin Cahill, Türk dostlarının ikili ilişkileri geliştirmek adına ellerinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi. Cahill ayrıca Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. Türk-Amerikan toplumunun Soma faciası için, akla gelebilecek her türlü sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını belirten New York Milletvekili Cahill, Türkler tarafından kurulan Embrace Relief Yardım Derneği’nin yaptığı faaliyetleri takdir ettiklerini söyledi. Cahill “Bu yılki etkinliğe Embrace Relief’in katılmasınından son derece mutluyuz. Yardım kuruluşu olarak faaliyetlerini gün geçtikçe genişletiyor. Bununla gurur duyuyoruz. Umarım yardım çalışmalarına devam eder.” şeklinde konuştu. Türkiye’ye giderek oradaki misafirperverliği görme imkanı bulduğunu anlatan Cahill, “Türkiye’ye her gittiğimde kendimi ailenin bir parçası gibi hissediyorum. Birçok çalışma arkadaşım Türkiye’yi ziyaret etti. Bir kısmı da ziyaret etmeye hazırlanıyor. Bu etkinlikleri organize eden Albany TCC’yi tebrik ediyorum.” şeklinde düşüncelerini aktardı. Cahill, Brooklyn’de eğitim veren Amity School’u da tebrik ederek başarılar diledi. Milletvekili Steven Cymbrowitz ise Türkiye’yi tarihi ile birlikte tanımalarını sağlayan TCC’ye teşekkür ederek, katılımcıların Türkiye’yi ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.

TCC New York Başkanı Sadri Altınok, zaman zaman bazı milletvekillerini Türkiye’ye götürdüklerini ve bu şekilde ülkeyi tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’yi ziyaret eden milletvekilleri ile kurulan samimiyet sayesinde, Soma’da yaşanan maden faciasının New York Meclisi’nde gündeme geldiğini hatırlatan Altınok, “Yaptığımız bu programlar sayesinde milletvekilleri ile samimiyet kuruluyor. Kurulan güvenden dolayı Soma faciası nedeniyle çok sayıda milletvekili bir araya gelerek mecliste önerge hazırladı. Bu çalışmalar, kültür merkezlerinin yıllardır yaptığı diyalog ve etkinliklerle mümkün oluyor. Bu tür ilişkilerimiz olmasa, milletvekillerinin ne Soma faciasından haberi olur, ne de meclise önerge veririler.” diye konuştu.

TCC Albany Başkanı Veysel Uçan da Türkiye’ye geziye götürdükleri milletvekillerinin, adeta Türk büyükelçileri gibi çalıştıklarını ifade etti. Uçan, “Milletvekilleri buradaki Türk toplumunun bütün dertleri ile ilgileniyor. Kendi arkadaşlarını Türkiye’ye davet ediyorlar. O yüzden mecliste yaptığımız etkinlikler çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Türkler tarafından kurulan Embrace Relief Yardım Derneği’nin CEO’su Osman Dülgeroğlu, katılımcılara yaptıkları çalışmaları sunum şeklinde anlattı. Katılımcı milletvekilleri, New York Eyalet Meclisi adına TCC ve Embrace Relief’e yaptıkları çalışmalarından dolayı takdir belgesi verdi.

Etkilinliğe, New York Dışişleri Bakanı Cesar A.Perales, New York Eyalet Senatörü Kevin Parker, milletvekilleri Kevin Cahill, Steven Cymbrowitz, Alec Brook-Krasny, Michael Cusick, Bob Sweeney, Phil Ramos, Joseph Saladino, Joe Borelli, Phil Steck, John McDonald, Robin Schimminger, Michelle Schmelle, Pat Fahy ve çok sayıda davetli katıldı.

Katılımcılara, canlı kanun müziği eşliğinde Türk mutfağına ait yemekler ikram edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.