New Jersey’e yerleşen Suriyeli sığınmacı, yeni bir hayata başladı

New Jersey’e yerleşen Suriyeli sığınmacı, yeni bir hayata başladı

Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Hussam Al Roustom, ABD’de kurduğu yeni hayatına alışmaya çalıştığını söyledi. 

New Jersey’nin Jersey City şehrindeki Hudson County Community College’da düzenlenen bir etkinliğe katılan Suriyeli mülteci, bir yıldan bu yana ABD’de yaşadığını belirtti.

Ailesi ile birlikte savaş sonrası hayatının nasıl değiştiğini anlatan Roustom, Suriye’de bir market işletirken uğradığı füze saldırısı sonrası yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Suriyeli sığınmacı, zorlu bir kaçış sürecinden sonra ABD’ye gelmeyi başardı.

ÇÖLÜ AŞARAK ÜRDÜN’E ULAŞTI

Yıllardır iç savaşın yaşandığı Suriye’de farklı şehirlere taşınarak hayatını sürdürmeye çalışan Suriyeli mülteci, şiddetlenen çatışmalar üzerine ailesini de yanına alarak ülkesini terk etmeye karar verir.

Bir elinde valizi diğer elinde otizm hastası çocuğunu taşıyarak günlerce süren tehlikeli bir yolculuktan sonra çölü geçerek Ürdün’e geçmeyi başarır. 2 çocuğu ve eşi ile birlikte aylarca Ürdün’deki mülteci kampında hayatını devam ettirir.

1,5 yaşındaki çocuğunun otizm hastası olması nedeniyle yetkililerden yardım talebinde bulunur. Konuyu ABD Dışişleri Bakanlığı’na ileten Ürdünlü yetkililer, Roustom’un ABD’ye göç etmesi için yardımcı olur.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Roustom ile yaptıkları görüşmeler ve güvenlik soruşturmaları sonrası mağdur babanın ABD’ye iltica başvurusunu onaylar. İki çocuk sahibi baba, toplamda 2 yıllık bir bekleyişten sonra geçtiğimiz yıl New Jersey’in Jersey City şehrine gelip yerleşir.

Bir yıldan bu yana ABD’de yaşan Suriyeli sığınmacı, bugün bir şirkette gece vardiyasında çalışarak ailesini geçindirmeye çalışıyor.

İlk geldiğinde tek kelime İngilizce konuşamadığını söyleyen Roustom, “Tam bir yıl önce New Jersey’e yerleştim. O zaman beni neler bekliyordu bilmiyordum. Çok korkuyordum. Ama şu an ailece yeni bir hayatımız var” diye konuştu. 

Kongre’ye gidip siyasilerle bir araya gelen Suriyeli sığınmacı, çocuğunun hasta olduğunu belirterek tedavisi için yardım istemiş. Devletin desteği ile çocuğunun tedavisine başlayan Hussam Al Roustom, “Oğlum ilk geldiğime göre şu an çok daha iyi. 4 yaşındaki kızım şu an hem Arapça hem de İngilizce konuşuyor. İlk geldiğim güne göre çok daha cesurum. Mülteciler dahil bütün insanlara yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Bu konuda bize yardımlarını esirgemeyen ABD hükümetine ve yerleşmemize yardımcı olan CWS isimli kuruma teşekkür ederim” diye konuştu.

Salondakiler Roustom’un hayat hikayesini dinlerken gözyaşlarına hakim olamadılar.

CWS Jersey City Direktörü Mahmoud Mahmoud, göçmenlerin ABD’ye yerleştirilmesi ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Mahmoud, ABD toplumunun, ülkeye yeni gelen göçmenlere yardımcı olduğunu ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

CWS Direktörü, ellerinden geldiğince yeni gelen mültecilere yardımcı olmaya devam edeceklerini belirterek sivil toplum örgüt temsilcilerine hitaben “Siz olmadan biz bunları yapamazdık” dedi.

shaun caseySİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKMASI MEMNUN EDİCİ

Etkinliğe katılan Dışişleri Bakanlığı Din ve Global İlişkiler Özel Temsilcisi Shaun Casey, ülke olarak mültecilere yardımcı olduklarını anlattı. Dünyadaki mülteci sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Casey “Bütün mültecileri bir araya getirip devlet kuracak olursak, dünyanın en büyük 22. ülkesini oluşturmuş oluruz. Sayı çok fazla. Mültecilerin ABD’deki durumunu incelemek için 6 farklı şehri gezdim. Nasıl yaşadıklarını inceledim. Toplumun mültecilere yardım etmek için çaba gösterdiğini gördüm. Bu durum beni memnun etti” şeklinde konuştum.

Chicago gibi bazı şehirlerde mültecilere yardım etmek için sıraya giren insanları gördüklerini belirten dışişleri temsilcisi, mültecilere yardımcı olunması gerektiğini özellikle sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Programa katılan Maggie Caroll, ABD’ye gelen bütün mültecilerin iyi karşılanması gerektiğini söyledi. Sığınmacıların hepsine saygı duyulması gerektiğini belirten Caroll, ABD’de son zamanlarda bazı siyasilerin göçmenlik karşıtı görüşlerine katılmadığını dile getirdi.

Jersey City’de yaşayan bir başka Amerikalı katılımcı Brent Sjaardema, ABD’nin mültecileri kabul etmesinin ‘bir zorunluluk’ olduğunu ifade etti. ABD’nin sığınmacılara kapısını açması gerektiğini belirten Amerikalı vatandaş, ırkçı söylemleri kullanan siyasileri ‘gerçekçi’ bulmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.