New Haven’daki Atatürk heykeli törenle açıldı

New Haven’daki Atatürk heykeli törenle açıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”nda, ABD’de anıldı. ABD’nin Connecticut eyaletine bağlı New Haven kentinde yapılan Atatürk heykeli törenle açıldı.

ataturk bustuHeykeltraş Haluk Tezonar tarafından yapıldıktan sonra, yaklaşık 8 yıl önce Yalova Belediyesi tarafından bedelsiz bir şekilde, ABD’de yaşayan bir kişi adına gönderilen Atatürk anıtı, bazı sebeplerden dolayı yıllarca havayolu ve kargo şirketlerini depolarında bırakıldı.

Depolarda çürümeye terk edilen Atatürk anıtı için harekete geçen Feray Gökçek isimli Türk vatandaşı uzun uğraşlar sonucunda anıtı almayı başardı. Gökçek, Atatürk anıtını, içinde evinin de bulunduğu kendi arazisinde düzenlenen bir törenle kamuoyuna açtı.

Amerika Kemalistler Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Feray Gökçek’in bu girişimi, ABD’de yaşayan Türklerden de destek gördü. Törene, CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, ABD Kemalistler Birliği Eşref Bodur’un yanı sıra ABD’de değişik sivil toplum kuruluşlarını temsil eden kişiler de katıldı.

Şehitler adına saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı ile Amerikan Milli Marşı okunmasıyla başlayan törende, kısa bir konuşma yapan Feray Gökçek, “Türkiye’de iktidar sahipleri bu ismi silmeye çalışıyor. Bu mümkün değildir, çünkü Atatürk gökyüzüdür. Bunlar emin olun ki geldikleri gibi gideceklerdir. Tarih ne diktatörler, ne tiranlar görmüştür. Ama hepsinin sonu hüsran olmuştur. Bunların sonu da böyle olacaktır. Monarşi, oligarşi diktatörler doğurur, demokrasinin diktatör doğurduğu bizim ülkemizde görülmüştür. Bu bir araştırma konusudur” dedi.

Gökçek, Atatürk’ün sevdiği türkü ve şarkılarla açılışı yapılan anıtın ABD’de yaşayan tüm Türklere açık olduğunu duyurdu.

Törene katılan ABD CHP Temsilcisi Yurter Özcan da Türkiye’den uzakta yaşamalarına karşın Atatürk devrim ve ilkelerinden ödün vermeyeceklerini söyledi. Türkiye’de gidişatın kötü olduğunu anlatan Yurter, içinde bulunulan koşullar Atatürk devrimlerine bakılınca karamsarlığa düşmemek gerektiğinin de altını çizdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.