Müslümanların teröre karşı tutumu masaya yatırıldı

Müslümanların teröre karşı tutumu masaya yatırıldı

Batı medyasında Müslümanların terör ve radikalizme karşı sesinin yükseltmediği yolundaki eleştiriler Quinnipiac Üniversitesi’nde Barış Adaları Enstitüsü (PII) tarafından düzenlenen panelle masaya yatırıldı.

Panelin konuşmacılarından olan Hartford Seminary Üniversitesi öğretim görevlisi Timur Yuskaev, Müslüman toplumların radikalizme karşı ortak tavır veremiyor görüntüsünün altında politik nedenlerin olduğunu dile getirdi. Müslümanların yalnızca Batı’ya yönelik değil İslam ülkeleri içinde yaşanan teröre karşı da ortak duruş sergileyemediğini belirten Yuskaev, buna Yemen’de yaşanan son gelişmleri örnek gösterdi. ‘‘Bugün Suudi Arabistan’ın Yemen’e düzenlediği askeri saldırıyı kimi müslüman ülkeler haram diye tepki gösterirken kimileri de bunu destekliyor’’ diyen Yuskaev, ‘‘Batı kamuoyunun radikalizme karşı Müslümanların tepkisiz olduğu eleştirileri doğruyu yeterince yansıtmıyor. İşin içine politika girince durumları yalnızca dini çerçeveden değerlendirmek eksiklik olur.’’ dedi.

ABD’de kamuoyunun İslam ve terör konularında zaman zaman önyargılı davrandığını savunan Doç. Dr. Yuskaev şöyle devam etti, ‘‘Bakın geçen yıl Suriye’ye gidip savaşmak isteyen ancak yakalanıp mahkemeye çıkarılan 26 olay meydana geldi. Bir yılda toplam 26 dava açıldı. Aynı yıl içinde 30 silahlı saldırı olayı gerçekleşti Amerika’da. Silahlı saldırılar AVM, okul gibi kamuoyuna açık alanlara düzenlendi. Ancak basında hep Suriye’ye gidip savaşmak isteyenlerin davası işlendi. Silahlı saldırılar ise medya için bir veya iki günlük konu olup kapandı.’’

‘‘MÜSLÜMAN İYİLİKLERİ İLE ÖRNEK OLMALI’’

Yale Üniversitesi post doktora öğrencisi Şema Aslan tarafından moderatörlüğü yapılan ve Connecticut eyaletinde bulunan Quinnipiac Üniversitesi’nde düzenlenen panelde Yuskaev, İslam’da ümmet fikrinin muhteşem bir birleştirici anlayış olduğunu ifade etti. Yuskaev, ‘‘Ancak unutmamalıyız ki ümmet dediğimiz zaman 1.5 milyar insanı kast ediyoruz. Bunların içinde çok iyi insanlar olduğu gibi kötülerinin de olabileceği hesap edilmeli. Bize düşen Hz. Muhammed’in (SAV) hadisinde ifade ettiği gibi kötülüğe iyilikle muamele edip çevremize iyi örnek olmak’’ dedi.

IMG_1719

‘‘TERÖR SALDIRILARINA ‘AMA’LI TEPKİ OLMAZ’’

PII tarafından ‘Müslümanların Radikalizme Kaşı Duruşu’ başlıklı panelin bir diğer konuşmacısı da Quinnipiac Üniversitesi’nin İslam Din İşleri sorumlusu Neşet Uluşal, Batı basınında İslam aleminin teröre karşı sessiz kaldığı eleştirilerinin doğruyu yansıtmadığını dile getirdi. Konuşmasında birçok önde gelen İslam aliminin ve kurumunun 11 Eylül başta olmak üzere El Kaide, IŞİD gibi terör örgütlerine açıkca tepki gösterdiğini hatırlatan Uluşal, ‘‘Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 11 Eylül’den hemen bir gün sonra ortaya koyduğu tepki ortada. Bu tepki öyle sert ve açık ki teröre, radikalizme en ufak bir kapı aralığı bırakmayacak şekilde’’ dedi.

Terör ve radikalizme karşı İslam dünyasından yükselen sesleri ve bu seslerin sahiplerini örneklerle açıklayan Uluşal, Batı basını bu insanların sözlerine sayfalarında yeterince yer vermemekle eleştirdi.

Terör ve radikalizme asla müsahamalı davranılmaması gerektiğini kaydeden Uluşal, ‘‘Masum insanları hedef alan, insanları vahşice katleden eylemlere, saldırılara hiçbir şekilde ‘ama’lı tepki verilmemeli. Terör her nereden, kimden veya gerekçe ile gelirse gelsin tepki buna açık ve sert olmalı. Ama’lı bir tepki teröre dolaylı da olsa destek verebilir’’ dedi.

Öğrenci, akademisyenlerin katıldığı panelde Topkapı Saray’ında bulunan çeşitli İslami eserlerin fotoğrafları da aynı salonda sergilendi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.