Michigan Türk klasik müziği ile tanıştı

Michigan Türk klasik müziği ile tanıştı

Amerika’nın kuzey eyaletlerinden olan Michigan Türk müziği ile tanıştı. ‘Miras Türk Müziği Topluluğu’nun verdiği konsere birçok Amerikalı’nın yanında Anadolu özelemi çeken Türkler de katıldı. Michigan Türk Amerikan Derneği (TASM) ile Michigan Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Rumi kulübünün içbirliği ile düzenlenen Türk müziği konserine 150 kişi katıldı.
Michigan Üniversitesi’nde verilen konsere ilgi beklentilerin üzerinde olurken dinleyiciler öğretim görevlileri, öğrenciler ile çevre sakinleri oldukları görüldü.
Miras Türk Müziği Topluluğu üyelerinden Dr. M. Emin Kutay, konserin üç bölümden oluştuğunu bunları da muhabbet, hasret ile vuslat olduğunu ifade etti. Konserin her bölümünde icra edilen eserleri müziğin farklı ‘renkleri’ diye niteleyen Kutay, ‘‘Müzik, her bir sosyal ve kültürel düzeyde deneyimlerin, duyguların ve inançların ifade edilmesi için bir vasıta olarak kullanılmakta’’ dedi.
Dr. Kutay geleneksel Türk müziğinin sadece eğlence amacıyla değil, insanın ‘kendini bilmesi’ maksadıyla da kullanıldığını dile getirdi. Kutay, müziğin hastanelerden okullara, dini ortamlardan konser salonlarına kadar çok çeşitli ortamlar kullanıldığına dikkat çekti.
Konserin muhabbet bölümünde İstanbul’a ya da İstanbul’da yaşanan aşka ilişkin eserler icra edildi. Konserin ikinci bölümünde ise hasret ifadesi olarak vatana, evlada, şehitlere ve sevgiliye duyulan özlem notalardan duygulara süzüldü. Son bölümde ise Mevlana Celâleddin Rumi’nin ‘düğün gecesi’ (Şebn-i Aruz) olarak nitelediği ölüm gecesine ilişkin olan Mevlevi Ayini musikisi icra edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.