Istanbul Kültür Merkezi Tükçe öğrenmek isteyenlerin de ilgi merkezi

Istanbul Kültür Merkezi Tükçe öğrenmek isteyenlerin de ilgi merkezi

Pompano Beach, Florida’da bulunan Istanbul Kültür Merkezi’nde sekiz yılı aşkın süredir Türkçe öğreten Gülşay Gürbüz, her Cumartesi günü Türkçe’ye gönül vermiş Amerikalı öğrencileriyle biraraya geliyor. Ücretsiz olan Türkçe dersleri vasıtasıyla Türkçe’yi yabancılara tanıtmak ve öğrencilerin, Türk tanıdıkları ile kolayca Türkçe iletişim kurmalarına katkıda bulunmak hedefleniyor.

Gürbüz, öğrencilerini Türklerle evli olan ve eşinin akrabalarıyla Türkçe konuşmak isteyenler; Türkiye’yi çok sevdikleri için Türklerle ilişki kurmak isteyenler ve çok az Türkçe bilip ilerletmek isteyenler olarak sınıflandırıyor.

Derslerinin çok samimi bir havada geçtiğini belirten Gürbüz, öğrencilerin genellikle ders dışında da arkadaş olup biraraya geldiklerini, bunun da derse motivasyonlarını olumlu yönde etkilediğini söylüyor. Gürbüz, “Ögrencilerimin hemen hemen hepsi Türkiye’ye gitti ve tekrar gitme arzusu icinde. Zaten bir defa Türkiye’ye gitmekle hemen Türkiye hayranı oluyorlar ve bu hep böyle devam ediyor.” diyor

Gürbüz’ün öğrencileri kısa cümleler öğrenmeyi seviyor ve en kolay alış veriş dialoglarını öğreniyorlar. Fakat gramer öğrenirken zorlanıyorlar. Özellikle ünlü uyumlarını kavramaları zaman alıyor. “ü” ve “ö” seslerini çıkarmaları ise hemen hemen imkansız.

Bir ders anısını anlatmasını istediğimiz Gürbüz, derslerde sadece dil öğretmekle yetinmeyip kültürel konularda da bilgi verdiğini belirtiyor ve “Her fırsatta onlara atalarımızdan kalan örf adetlerimizi de öğretmeye çalışıyorum, bizleri çok seviyor ve taktir ediyorlar, bu da benim için en büyük hediye oluyor.” diyor ve başından geçen şu olayı Zaman Amerika okurları ile paylaşıyor:

“Bir derste yere düşen kurabiyeyi öpüp alnıma koymam ve sonra da kurabiyeyi çöpe atmam öğrencilere çok komik gelmişti “madem çöpe atacaktın neden öptün?” diye sordular. “Bir de üstelik alnına koydun” dediler. Ben de kurabiyenin, bize Allah’ın verdiği bir rızık olduğunu, ama malesef kirlendiği icin atmam gerektiğini o yüzden de öpüp alnıma koyduğumu ve üzülerek çöpe attığımı izah ettim, çok hoşlarına gitti, siz ne kadar dürüst ve inançlı kişilersiniz” dediler.

Pompano Beach, Florida’da bulunan Istanbul Kültür Merkezi’nde sonbahar dönemi Türkçe derslerine katılmak isteyenler şimdiden kayıt yaptırabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.