İftar çadırı, New York’ta Ramazan rüzgarını estiriyor

İftar çadırı, New York’ta Ramazan rüzgarını estiriyor

Farklı etnik kökenden insanlar uzun yemek sırasında plastik kaplarla servis edilecek mercimek çorbası, fırında tavuk, pirinç pilavı, çoban salatası ve tatlıyı beklerken bir grup da yemeklerini almış ve kurulan iftar çadırında oturuyor.

Türkiye’de kimi kaymakamlıklar kurulmuş iftar çadırlarını türlü bahanelerle sökerek fakir fukaranın iftarına engel olmaya devam ededursun bu yıl New York şehrinin Queens ilçesinde kurulan 11. İftar Çadırı yine binlerce insanı ağırlıyor.

IMG_2968İftar çadırına Amerikalılar gibi New York’ta yaşayan diğer milletlerden insanlar da pek aşina değil ancak Queens Türk Kültür Merkezi (TCC), bulunduğu şehre iftar çadırının bir Ramazan geleneği olduğunu artık öğretmiş durumda. Öyle ki, yerel televizyon kanallarına haber olan iftar çadırına artık New York Valisi, bizzat yardımcılarından birilerini gönderiyor, yolladığı mesajla etkinliğe övgüler yağdırıyor.

İftar saati öncesinde çadırın iki tarafındaki yemek sırasında yüzlerce insan var. Sıra hızlı ilerlemese de Ramazan’ın sabrı öğrettiği, tevekkül içinde insanların bekleyişinden anlaşılıyor.

İFTAR ÇADIRI HERKESE AÇIK

Kapılarını şehirdeki herkese açan iftar çadırından oruç tutanlar gibi tutmayanlar da istifade ediyor. TCC Queens Direktörü Oğuzhan Turan, amaçlarının yalnızca Müslümanlara değil herkese Ramazan’ı bir nebze olsun yaşatabilmeyi olduğunu söylüyor.

Ezân-ı Muhamedî canlı olarak okunuyor iftar saati girdiğinde. Turan, çadırın ilk gününde yaşadıkları bir olayı aktarmadan geçemiyor; “Yolun karşısındaki bir apartman dairesinde yaşayan gayrimüslim bir hanımefendi ezanı duyunca ev arkadaşına, ‘sanırım Türkler bir şeyler söylüyor’ diye seslenmiş. Pencereye gelen Türk hanımefendi, ezanı duyunca alelacele çadıra koşturmuş. New York’ta yaşayan bu Türk hanımefendi bize gözleri yaşararak ‘Burada ezanı böyle duymaktan ne kadar mutlu olduğumu anlatamam’ dedi’’ diye anlattı.

TCC, Queens ilçe yönetimi tarafından çok sosyal çalışmaları nedeniyle bir çok ödül almış bir kurum. Hatta geçtiğimiz yıl Queens Ticaret Odası “Yılın En Başarılı Vatandaşı” ödülüne TCC Direktörü Oğuzhan Turan’ı layık görmüştü.

Oruçlarını açanların yüzlerinde bir rahatlama ve buna şahitlik eden farklı dinlerden misafirlerin neredeyse 18 saat bir şey yemeden, içmeden bekleyen bu insanlara meraklı bakışları dikkat çekiyor. İftar çadırında en çok sorulan sorularının başında “Oruç tutmak zor olmuyor mu?” geliyor. Hemen ardından gelen soruysa “Nasıl dayanıyorsunuz?”. Muhabberler Ramazan’da tutulan orucun anlamı, nedeni, faydalarıyla devam ediyor.

IMG_2978 ÇADIR ÜÇ GÜN SÜREYLE AÇIK

Çadır iftarı programının ilk gününde semazenler sahne almış. İkinci günün konuğu ise New York’ta icra ettiği tasavvuf müziği ile tanınan İran asılı Amir Vahap ve ekibiydi.

İftarın ardından Amir Vahap ve arkadaşları Mevlana ile Yunus Emre’den derlenen birbirinden güzel ilahileri okudu. Dinleyicilerin tamamına yakını farklı milletlerden insanlardı. Kimileri ilahinin ritmine, kimisi neye, kimisi tefe kulak kesilirken yaklaşık bir saat süren konsere ilgi bitene kadar hiç azalmadı.

Turan, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de 3 binden fazla insana çadırda iftar yaptırmayı planladıklarını dile getirdi. İlk iki gün için beklentilerinin karşılık bulduğunu belirten Turan, ‘‘Yarın son gün ve inşallah bugün olduğu gibi yine binden fazla katılımcının gelmesini umut ediyoruz’’ dedi.

Ramazan’ın henüz ilk haftasındayız ve ABD’de belki de ilk iftar çadırı New York’ta açıldı. Çadırda iftar yapmak isteyenlere tavsiye ellerini çabuk tutsunlar, zira bugün Queens’deki iftar çadırının son günü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.