İbrahimi gelenek Michigan’da 3 semavi dini bir araya getirdi

İbrahimi gelenek Michigan’da 3 semavi dini bir araya getirdi

Nigara Vakfı tarafından Michigan eyaletinin dört farklı şehrinde düzenlenen ‘‘Hz. İbrahimi Geleneksel Yemeği’’ üç semavi dinin mensuplarını aynı masa etrafında buluşturdu. Hz. İbrahim geleneğinin yaşatılması ile üç semavi dinin ortak değerlerinin daha da iyi anlaşılacağı düzenlenen etkinlikte dile getirilen en önemli vurgu oldu.
Michigan eyaletinin dört farklı şehirdeki 4 etkinliğe toplam 450 civarında insan katılır iken, konuşmacılar arasında rahip, haham, Müslüman din görevlileri ile akademisyenler yer aldı.
Etkinliğin yapıldığı şehirlerden birisi olan Ann Arbor kentindeki yemek ‘Chruch of Good Shepherd’ mezhebine bağlı kilisede yapıldı. Akşam yapılan programın ilk konuşmasını Haham Robert Dobrusin yaptı. Dobrusin, ‘‘Hangi inançtan olur ise olsun şiddete, zulme, Allah’ın adını kullanarak hakimiyet kurmak isteyenlere karşı ortak ve de gür bir ses ile ve bunun gibi etkinlikler ile bir araya gelir isek inanıyorum ki bizleri Yarat’ın hoşuna giden bir iş yapmış olacağız’’ dedi.
Yemekte mikrofona ikinci olarak gelen Rahip Deborah Dean-Ware, Hz. İsa’nın mesajlarının son televizyonlarda yayınlanan politik tartışmalarda çarptırıldığını ileri sürdü. Dean-Ware, ‘‘Okuduğum, bildiğim Hz. İsa’nın hikayesi bugün kabloluda yayın yapan haber kanallardaki politik tartışmalardan çok farklı. Benim Hz. İsa’m Kur’an yakmaya kalkışan papaz Terry Jones’un yayında yer almaz’’ diye konuştu.    
Aynı etkinlikte söz alan Eyalet Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Saeed Khan Wayne, ‘Özgecilik’ kelimesine dikkat çekti. Wayne, ‘‘Özgecilik, asıl olarak yapılan bir yardımın karşılığını yalnızca Allah’dan bekleyerek ve O’nun hoşuna gideceği için iyilik yapmaya çalışmaktır’’ dedi. Programın son konuşmacısı Eyalet Eğitim Kurulu Başkanı John Austin oldu. Küresel dünyanın artık insanları bir arada yaşamaya zorunlu kıldığını belirterek, kişilerin ortak vatandaş, ortak çalışan, ortak çevre ve birlikte toplum kurduklarını dile getirdi.
DSC 0330
Detroit’te düzenlenen İbrahimi Geleneksel Yemeği Balkan-Amerikan Topluluğu Merkezi binasında yapıldı. Yine buradaki etkinlikte de katılımcılar Hz. İbrahim geleneğinin günümüz için getirdiği değer ve anlamı dile getirdi.  Haham Mike Moskowitz, bir topluluğun bir başka topluluğa, bir insanın başka bir insana baskı yapmasına Hz. İbrahim öğretisinin müsade etmediğine dikkat çekti. Detroit Mercy Üniveersitesi’nde görevli İmam Ahmet Salie kişiler ve toplumlar arasında özgecilik, duygudaşlık gibi değerlerin yaygınlaştırılması durumunda insan olmak, insani değerlerin, insan haklarının daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Grand Rapids şehrindeki etkinlik ise Grand Valley Eyalet Üniversitesi’nde düzenlendi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rahip Chandler Stokes, Hristiyanlığın tüm değerlerinin aslında insanı insanca yaşamasına imkan sağlamak olduğunu vurguladı. Büyük Lansing şehri İslam Topluluğu derneği adına programa katılan Abdulmajid Katranji, dinlerin birbirinden üstünlüğü gibi konularda kişilerin karar vermeye kalkışmasının yanlış olduğunu insanın Allah ile kendi inancında daha iyi nasıl diyalog kurabileceği gibi daha önemli meselelere yoğunlaşması gerektiğini ifade etti. Haham David J.B. Krishef ise Yahudilik inancında kişinin özgecilik ile bencillik arasında denge kurmasının kendisine salık verildiğini vurguladı.
DSC 0348 Michigan eyaletinin başkenti olan Lansing şehrindeki İbrahimi Geleneksel Yemeği programı Sr. Mary Kathedrali’nde veridli. Haham Amy Bigman Hz. İbrahim geleneğinin gelecek nesiller için çok büyük önem arz etiğine vurgu yaparak, Peygamberin ananesini gelecek adına dikilmiş kakao ağacına benzetti. Haham Bigman, ‘‘Bu kakao ağacı kendi zamanında değil gelecekte meyve verilmek üzere ekilmiş’’ diye konuştu.
Rahip Earl Boyea ise Hz. İbrahim’in mesajları arasında Allah’ın hoşuna giden davranışlar arasında komşular için yapılan iyiliklerin de yer aldığına dikkat çekti.
Yapılan etkinlikler sonunda Grup Wisaal Arap, Hint ve Amerikan müziğinden derlemeleri canlı olarak icra etti.
DSC 0818

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.